• Mevrouw Steeg te midden van vrijwilligers en bestuur van De Wijkse Dienst

    Ali van Vemde

Wijkse Dienst maakt al 10.000 ritten dit jaar

WIJK BIJ DUURSTEDE Taart voor de medewerkers en bloemen voor mevrouw Steeg. Zo is afgelopen week gevierd dat de Wijkse Dienst dit jaar al 10.000 ritten heeft gereden. Mevrouw Steeg uit Cothen is een trouw gebruikster van de taxiservice. Voor maar één euro per rit binnen de bebouwde kom en twee euro voor een rit van of naar Cothen en Langbroek.

Ali van Vemde

"Ik ben heel erg blij met jullie," vertelt mevrouw Steeg tijdens de feestelijke bijeenkomst. "Ik maak ook altijd reclame. Zonder jullie kom ik nergens meer." Initiatiefnemer en voorzitter van de Wijkse Dienst, Etske Muis: "En daar doen we het voor." Zij bedankte het bestuur en de vrijwilligers. Om het te vieren krijgen de vaste klanten een kaart voor een rit met de Wijkse Dienst om aan een nieuwe klant te geven met een appeltje er bij. Mevrouw Steeg weet al direct iemand die ze er bij de WoZoCo blij mee kan maken.

De Wijkse Dienst is ontstaan vanuit de samenwerking van enkele bedrijven op het industrieterrein met de Regionale Sociale Dienst en Reinaerde om het industrieterrein beter bereikbaar te maken. Subsidies kwamen er niet aan te pas en dat is nog steeds zo. Al snel werd de dienst ook opengesteld voor inwoners van de gemeente; voor mensen die niet zelfstandig ergens naar toe kunnen. Of je nu naar de fysiotherapeut, de tandarts of huisarts, de dagbesteding of naar de winkel en de markt wil of je kinderen bezoekt, het kan allemaal. Ook is er een samenwerking met de Bredeschool, het E&E Gasthuis en vluchtelingenwerk.

GOLFKARRETJE Het begon in 2016 met een golfkarretje, nu rijden er twee auto's en er komt een derde bij. De auto's zijn duidelijk zichtbaar. Sponsors hiervoor worden gezocht bij bedrijven en organisaties. Vorig jaar draaide de Wijkse Dienst nog 6.500 ritjes, dit jaar komen ze uit op 11.000. Er zijn op dit moment 26 vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten. Dat de sfeer goed is blijkt uit het feit dat vrijwilligers nooit zonder reden afvallen. Voor velen is het een goede aanloop naar een vaste baan, anderen vinden het gewoon heel leuk om te doen. Zelfs als ze geen dienst draaien komen ze regelmatig langs op kantoor voor een praatje en kopje koffie. De sfeer onderling is dan ook heel goed. Men helpt elkaar waar nodig, bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren of elkaar helpen verhuizen. Feest en verdriet wordt gedeeld.

MEER DAN AUTORIT Het is niet alleen de rit, maar de vrijwilligers dragen echt zorg voor de mensen die ze vervoeren. Een verkeerd meegenomen tas, een vergeten sleutel, de chauffeurs lossen het op. Als ze de klant thuisbrengen wachten ze tot zij of hij binnen is. En het is die zorg die zo wordt gewaardeerd. Bij de Wijkse Dienst zijn ze in goede handen. Mevrouw Steeg beaamt dit: "Ik heb vaak leuke gesprekken, de chauffeurs zijn heel behulpzaam. Als ik ooit de Staatsloterij win dan gaat dat hier naar toe." Er zijn ook mooie verhalen, zoals die mevrouw die haar zonnebril kwijt was. Alles werd afgezocht, maar uiteindelijk bleek dat ze de bril al een week kwijt was. "We komen op de gekste plekken. Maar ook is er een meneer die in een rolstoel zit. De rolstoel past niet in de auto. Dan rijden we hem toch gewoon met de rolstoel naar de plaats van bestemming." Of die keer dat een mevrouw onwel werd toen ze haar huis binnenging. "Normaal gesproken ga ik nooit mee naar binnen, maar nu heb ik haar maar even een glaasje water gegeven. Gelukkig is het goed gegaan." Vaak is er ook een back-up via de kinderen.

De feestelijke bijeenkomst werd afgesloten met een presentje voor de vrijwilligers. Etske Muis: "We willen deze dienstverlening blijven geven. Door de behoorlijke groei vraagt dit ook wijzigingen,, zoals de aanpassing van het admininistratieve systeem. We willen in ieder geval onafhankelijk blijven en hopen dat sponsoren ons willen helpen. Ook nieuwe vrijwilligers zijn welkom! Meer weten, kijk dan op de website van De Wijkse Dienst of mail naar info@dewijksedienst.nl