• Susanne Silbeek bij haar werk (tweede rij van onderen) in Bologna

    Hans Silbeek

Susanne Silbeek exposeert in Italië

WIJK BIJ DUURSTEDE Geheel onverwacht ontving de Wijkse Susanne Silbeek een uitnodiging om haar werk te exposeren op de tentoonstelling 'The illusion of reality' in Galleria de Marchi in Bologna, Italië. Tot en met 12 december hingen hier vier van haar werken. Dat haar werk opvalt merkt ze al een poosje. Het is net even anders!

Ali van Vemde

Susanne Silbeek werkt parttime bij het Revius Lyceum. Ze houdt erg van haar werk en zou dit ook niet willen missen. Toch krijgt ze steeds vaker de vraag of ze zich niet volledig moet gaan richten op haar grote hobby: kunst! Het blijkt dat de door haar gemaakte schilderijen en beeldjes veel mensen aanspreekt.

CREATIEF Susanne vertelt: "Ik ben altijd al wel creatief geweest. Met klei ben ik begonnen en daar heb ik ook cursussen in gegeven. Vanaf 2009 ben ik serieuzer gaan tekenen en schilderen." Van het internet haalde ze voorbeelden van gezichten. Ze zocht daarbij naar doorleefde koppen. "Je moet kunnen zien dat er een leven achter zit." Na het tekenen volgde werk met pastelkrijt. Nog niet zo heel lang geleden, in 2015, besloot Susanne te gaan schilderen met acryl. Susanne: "Dit is toch heel anders dan werken met krijt. Dan komt er een penseel bij te pas." Bij Anja Verbeek van Atelier De Tweede Kamer volgde ze anderhalf jaar een schilderscursus. Nu exposeert ze regelmatig, onder andere bij 'Kunst in het Volkspark' in Enschede en Kunstenfestival ArtiBosch in 's Hertogenbosch Hier was het dat de Italiaanse Paola Trevisone haar werk ontdekte en haar uitnodigde om naar Italië te komen.

WERK Realistisch schilderen, dat is waar Susanne zich vooral mee bezighoudt. Dat zie je dan ook, 'what-you-see-is-what-you-get'. Dingen zijn herkenbaaar in de pure vorm, maar ze geeft hier wel haar eigen draai aan. "Ik hou er van dingen weer te geven die eigenlijk niet kunnen. Dat valt mensen op. Het is leuk om te zien dat als ik op een kunstmarkt sta, mensen stil blijven staan om te kijken en dan een glimlach op hun gezicht te zien als ze merken dat het net niet klopt. Ik hou van humor in mijn werk." Het spreekt mensen aan en inmiddels heeft ze al haar werk verkocht. Recentelijk heeft ze zich ook toegelegd op het maken van 3D beeldengroepen.

BOLOGNA Toen de uitnodiging van Paola Trevisone van Trevisan International Art kwam was Susanne zeer verrast. "Natuurlijk heb ik wel eerst even gekeken of het allemaal wel klopte en betrouwbaar is." Dat bleek het geval. "Voor de expositie 'The lllusion of Reality' moest ik vier werken maken; 'little treasures' van 20 x 20 cm. Meestal maak ik werk van 40 x 40 cm. In korte tijd moest ik de werkjes maken en in november ben ik met mijn partner naar Bologna gegaan om de werken af te leveren. We zijn er gebleven voor de opening en de lunch voor de kunstenaars. Verder hebben we er een leuke trip van gemaakt." Susanne ervaart het als heel bijzonder: "Daar sta ik toch maar als autodidact tussen geschoolde internationale kunstenaars." Op de druk bezochte expositie was allemaal klein werk te bewonderen, zowel schilderijen als beelden. De reacties op het werk van Susanne Silbeek waren erg positief.

SUCCES Volgens Susanne verklaart de combinatie van de humor die ze in haar werk laat zien en de betaalbaarheid waarom haar werk zo gewild is. "Ik vind dat kunst betaalbaar moet zijn en beschikbaar moet zijn voor een groot publiek." Haar creativiteit kent geen grenzen. Naast het schilderen en het maken van beeldjes maakt ze van oude materialen nieuwe gebruiksvoorwerpen. Regelmatig is ze te vinden in kringloopwinkels waar ze van frames van lampen weer geheel nieuwe maakt, bijvoorbeeld van een Lonka blik. "Het afgelopen jaar heeft het echt een vlucht genomen," vertelt ze. Met de uitnodiging uit Bologna natuurlijk als hoogtepunt. "Ik ben benieuwd wat er nog gaat komen. Ik zie het wel. Het blijft voor mij een hobby. Zo vond ik het het ook heel leuk om de verkeersborden te ontwerpen die bij het Revius staan. Voor mij is het creatief bezig zijn echt ontspanning. En dat wil ik ook zo houden. Daarom wil ik ook zeker mijn werk bij het Revius blijven doen." Werk maken in opdracht, dat vindt Susanne lastig. "Ik heb liever dat het uit mezelf komt. Met beeldjes is het gemakkelijker om in opdracht te werken. Voor mij blijft het toch het leukst om te merken dat andere mensen er plezier aan hebben."

Op de website www.susannesilbeek.nl is haar werk te zien. We gaan vast nog meer van haar horen!