• Iraanse actrice Yasaman Aryani

    Amnesty
  • Schrijven voor mensenrechten

    Amnesty

Schrijven voor mensenrechten

WIJK BIJ DUURSTEDE Op woensdag 11 december tussen 15.00 en 18.30 uur kun je weer brieven schrijven naar overheden die de mensenrechten op een ernstige manier schaden. De plaatselijke afdeling in Wijk bij Duurstede van Amnesty International organiseert deze bijeenkomst in de hal van het Huis van de Gemeente (bibliotheek). Wij zorgen voor alle informatie, briefpapier en enveloppen. Het handmatig (over)schrijven van brieven, samen met anderen, maakt je meer bewust van je actie. We organiseren deze schrijfactie jaarlijks rond 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. In heel Nederland zijn mensen aan het schrijven, maar ook in veel andere landen wordt deelgenomen aan deze actie. De massaliteit van de brieven heeft effect. Zo komen er elk jaar mensen vrij nadat er voor hen is geschreven. Je deelname heeft dus direct effect. Schrijf zoveel brieven als je kunt.

Dit jaar schrijven we voor mensen in China, Iran, Zuid-Soedan, Griekenland, Canada, Nigeria, Filipijnen, Mexico, Egypte en Wit-Rusland. Schrijf bijvoorbeeld voor de vrijheid van Yasaman
(Iran). De 23-jarige Iraanse actrice Yasaman Aryani deelde op Internationale Vrouwendag bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers en droeg daarbij geen hoofddoek. Ze strijdt namelijk voor een wereld waarin vrouwen zelf kunnen kiezen welke kleren ze dragen. In Iran kan dat niet. Yasaman kreeg 16 jaar cel, waarvan ze er minstens 10 moet uitzitten. We roepen de Iraanse autoriteiten op om Yasaman onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Als je meer informatie wilt kun je kijken op https://www.amnesty.nl/write-for-rights Als je niet op 11 december kunt komen, kun je hier ook alle informatie vinden en kun je thuis je brieven versturen.

Jouw steun kan levens veranderen en mensen vrij krijgen. Kom nu in actie! In Nederland verstuurden we afgelopen jaar meer dan 1 miljoen e-mails, brieven en handtekeningen tegen onrecht. Twijfel je aan het effect van deze brieven? Kijk dan op https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/onze-successen. Daar staan voorbeelden van behaalde successen. Bedenk steeds dat er wereldwijd wordt deelgenomen aan deze schrijfacties. Wil je razendsnel actievoeren als iemand in gevaar is? Geef je dan op voor de supersnelle spoedacties. Je ontvang een actie-oproep per e-mail. Met één druk op de knop zet je je handtekening onder de petitie.

Ter ondersteuning van het werk van Amnesty International zijn er tijdens deze schrijfactie (kerst)kaarten en kaarsen te koop.