• Cultuurcoach Bo Hendriksen

    Ali van Vemde
  • Bibberbotjes maken

    Bo Hendriksen

Een jaar Cultuurcoach: Bo Hendriksen kijkt terug

WIJK BIJ DUURSTEDE Met een grote glimlach vertelt cultuurcoach Bo Hendriksen over haar eerste jaar als cultuurcoach. "Ik heb het ontzettend naar mijn zin in deze mooie gemeente," vertelt ze. Het afgelopen jaar zijn er veel mooie projecten en samenwerkingen gerealiseerd, maar dat mogen er van haar nog veel meer worden.

Ali van Vemde

"Als ik zo terug kijk is er eigenlijk heel veel gebeurd het afgelopen jaar," vertelt Bo. Om maar een paar projecten te noemen: Film op de Markt, de match met speelpark De Horden en het cultuurprogramma voor de basisscholen. "Ook ben ik erg blij met de samenwerking met Sjors Sportief. Zo bieden we alle kinderen in de gemeente alle mogelijkheden voor sport en cultuur." Bo vindt Wijk bij Duurstede een fijne plek om te werken. "Er wordt hier veel georganiseerd en dat is natuurlijk hartstikke leuk. Ik hoop ook dat mensen met leuke ideeën me nog beter gaan vinden."

PROJECTEN Met veel plezier kijkt Bo terug op Film op de Markt. "De heren van het Filmhuis hadden al eerder deze wens geuit. Het was een zeer geslaagde editie met zo'n 400 mensen. Uit alle hoeken en gaten kwamen mensen met hun stoeltje en zochten een plekje op de markt. Het was nog even spannend, omdat net voordat de film begon de regen met bakken uit de hemel kwam, maar gelukkig is het tijdens de film droog gebleven. Volgend jaar doen we het weer!" Ook op het project Wilgentenen kijkt ze met veel plezier terug. "Op landgoed Het Lange Broek werden door de leerlingen wilgentenen geknipt die in de klas werden omgevormd tot iets moois, dit onder begeleiding van kunstenares Kim van der Zijde. Tijdens een les in de natuurspeeltuin van het Eigenwijks Speelpark De Horden hielpen de kinderen mee aan de bouw van mooie hutten, hekken en een tunnel van wilgentenen, onder begeleiding van Ruud Waltman. We zijn super trots op het resultaat."

CULTUUR IN DE KLAS Met de groepen 3 en 4 en 7 en 8 van de basisscholen is dit schooljaar weer een cultuurprogramma gemaakt. De groepen 3 en 4 begonnen met de lesbrief voor de Filmklas. Dit is in samenwerking met Filmhuis en Theater Calypso. In het thema van de Kinderboekenweek is het boek en de film 'Het ongelooflijke verhaal van de Mega Grote Peer' behandeld. Zo is er bijvoorbeeld gekeken naar de verschillen tussen de film en het boek. Tijdens de kinderboekenweek is in de bibliotheek een megagroot kinderboekenweekschilderij gemaakt met een graffiti artiest. Alle kinderen in de basisschoolleeftijd mochten meedoen. De groepen 7 en 8 beginnen in november met het project 'Verhalen vertellen met Beeld', een samenwerking met beeldmaker Niek Schuil. De kinderen krijgen de opdracht om na te denken waar ze zichzelf zien over een aantal jaren. In november zal met diverse klassen van het ReviusWijk worden gewerkt aan signe+education met kunstenaar Sven Signe den Hartogh. Deze in Wijk geboren kunstenaar wil graag iets terug doen voor Wijk. Hoe? Dat blijft nog even een verrassing.

SJORS CREATIEF Op de basisscholen zijn deze week de boekjes uitgereikt van Sjors Sportief en Creatief. "Vanaf 30 oktober kunnen leerlingen weer inschrijven voor diverse leuke activiteiten, zoals bijvoorbeeld 3D printen en een workshop bibberbotjes maken. Het is een leuke samenwerking met WijkSport. Zo kunnen we elkaar vinden en versterken."

Maar ook was de cultuurcoach bij de Koningsspelen. "Kinderen konden meedoen met creatief beweegtheater met een sportief thema. Een leuke match." En in oktober is er een lezing georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Om te laten zien wat er het afgelopen jaar is gebeurd, heeft Bo recentelijk haar eerste nieuwsbrief uitgebracht. "We hebben veel gedaan, al is het niet altijd zichtbaar." Daarnaast zijn er afspraken met mensen die leuke ideeën hebben op het creatieve en culturele vlak. "Het is ontzettend leuk om hier te werken," vertelt Bo. "De stad bruist van de activiteiten en evenementen. Ik geniet van de passie waarmee dingen worden opgepakt."