• Martha de Wit en voorzitter Rob Polman (Rotary)

    Ali van Vemde

Doe mee met de derde Rotary Santa Run; hardlopen of wandelen

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 14 december vindt voor de derde keer de Santa Run plaats. In rode Santapakken zullen de deelnemers door de binnenstad lopen, ieder in zijn of haar eigen tempo. Hardlopen mag, maar wandelen ook. Door mee te doen aan de Santa Run steun je ook goede doelen. Dus doe mee en neem je familie, buren, vrienden, sportteam en collega's mee.

Ali van Vemde

De start is bij Kasteel Duurstede. Om 15.00 uur zal wethouder Wil Kosterman het startschot lossen. De goede doelen zijn ook dit jaar weer Hospice en de Nierstichting. De route van de wandelaars is zo'n twee kilometer, van de hardlopers bijna vier kilometer. Via de Singels en de straten van de binnenstad is het eindpunt, via de Peperstraat, op de Maleborduurstraat bij Café Ome Ko. Daar wacht de medaille en een drankje. Nieuw dit jaar is dat de leden van sportverenigingen gezamenlijk kunnen inschrijven en zo zelf een deel van het inschrijfgeld voor de club terugverdienen.

INSCHRIJVEN Inschrijven kan via wijk-bij-duurstede.rotarysantarun.nl Wie zich van tevoren aanmeldt kan het pak ophalen bij de VVV. Het inschrijfgeld bedraagt voor volwassenen € 12,50. Mocht je pas op het laatste moment beslissen, dan kun je tot 14.30 uur terecht bij de kraam bij Kasteel Duurstede.

ROTARY SANTA RUN Wijk bij Duurstede is inmiddels een van de 60 plaatsen waar de Rotary Santa Run plaatsvindt. Het begon in 2008 bij Rotary Club Gorinchem. Daar zit ook de centrale organisatie. "Omdat je alles zo centraal doet kun je heel efficiënt werken," weet Jennnings. "Als je wilt kun je dus snel aanhaken op de centrale website en snel medailles, posters, pakken en startnummer laten komen." Kerstmannen, – vrouwen en -kinderen lopen en rennen daarmee ruim € 400.000,- bij elkaar voor landelijke en lokale goede doelen. De grootste daarvan is de Nierstichting. Rotary Wijk bij Duurstede sponsort met de loop onder andere lokale sportverenigingen en Hospice Duurstede. De Rotary Santa Run hoopt in Wijk op zeker 200 deelnemers. Dat is meer dan het dubbele aantal van de eerste en tweede editie. Sonia Jennings, een van de organisatoren, is vol vertrouwen."Van onze eerste editie hadden we veel geleerd en ook dit jaar nemen we de ervaringen van vorig jaar mee. Zo werd de warme chocolademelk en de afsluitende borrel bij café Ome Ko zeer gewaardeerd. Veel ondernemers willen ons daarbij helpen en ook de Oranjevereniging is weer aan boord, dus dit jaar zetten we nog groter in. Dus Santa's, kom maar op!" Door sponsoring en nog lagere inloopkosten kan het inschrijfgeld voor volwassenen dit jaar worden verlaagd naar € 12,50.

IEDEREEN KAN MEEDOEN Jennings: "Je kunt alles doen op je eigen snelheid. Of je nu wilt lopen, snelwandelen of hardlopen, dat maakt niet uit. Meedoen is het belangrijkst. Hoe en met wie je ook komt, trek je pak aan en loop lekker mee." Vorig jaar werd op verschillende plekken gestart, nu is dit samengevoegd en lopen de hardlopers een groter rondje. Het eindpunt is voor iedereen bij Ome Ko. "Wie daarna nog zin heeft kan na een drankje in vol ornaat door naar de ijsbaan, want het pak mag je houden," vertelt Jennings.

VRIJWILLIGERS De vrijwilligers zijn al gevonden; zij begeleiden de lopers als verkeersregelaar langs de route en bemensen de kraam voor café Ome Ko.