• Wethouder Hans Marchal, Henk Muis (EWEC), Sander Bos (Viveste) en Rik van der Horst (Volt4U)

    Ali van Vemde

200 Zonnepanelen op dak Dirk Fockstraat

WIJK BIJ DUURSTEDE Een moment om even bij stil te staan. Aan de Dirk Fockstraat zijn 200 zonnepanelen geplaatst op het dak van een van de flats door coöperatieve vereniging VolksWatt. Wethouder Hans Marchal, Sander Bos van Viveste, Rik van der Horst van Volt4U en vertegenwoordigers van EWEC en VolksWatt waren aanwezig bij de feestelijke ingebruikname.

Ali van Vemde

Een mooi project voor de huurders van Viveste dat zeker een vervolg zal krijgen. Zij kunnen in dit zonnestroomsysteem drie tot negen panelen afnemen waarvoor ze eenmalig € 5,- per paneel betalen. Het voordeel voor de huurder ontstaat doordat er gebruik wordt gemaakt van de Regeling Verlaagd Tarief energiebelasting, waardoor de deelnemer bijna geen energiebelasting betaalt via de eigen energierekening over de afgenomen stroom. Een deel van dat voordeel heeft VolksWatt nodig om de leningen, benodigd voor de realisatie van het zonnestroomsysteem af te lossen.

Huurders kunnen met dit project nu ook voordeel hebben van zonnestroom, zonder dat ze daar grote investeringen voor nodig hebben. Sander Bos (Viveste): "Van de 200 panelen zijn er al 180 gereserveerd en de verwachting is dat ook de laatste 20 panelen snel worden gereserveerd. Zodra de reservelijst groot genoeg is, gaan we verder. We moeten nu tempo kunnen maken en andere huurders enthousiast maken." Nu kiezen de huurders er nog bewust voor, in de toekomst zal aan nieuwe bewoners worden verhuurd met panelen. Wethouder Hans Marchal bracht zijn complimenten over. "Met elkaar hebben we dit voor elkaar gekregen, daar zijn we goed in in Wijk. Op de Eigenwijkse manier. Iedere keer een druppel op de schaal, met soms grotere druppels. Zo gaan we er met elkaar voor het doel om in 2030 energieneutraal te zijn, te behalen." Als huurders geïnteresseerd zijn dan zal VolksWatt een volgend systeem op een ander dak van Viveste realiseren. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via volkswatt@gmail.com

ZONNEPANELEN EN ZONNESTROOM In Wijk bij Duurstede is Viveste al enkele jaren bezig om de huurders aan te bieden voor zonnestroom te kiezen. Dit geldt voor zowel huurders in een eengezinswoning met een eigen dak als voor huurders die in een appartement wonen met een gezamenlijk dak. Hiervoor wordt samengewerkt met Wocozon. Dit is een organisatie zonder winstoogmerk die huurders van woningcorporaties wil laten profiteren zonnestroom. De zonnepanelen worden dan geplaatst door een erkende installateur die ook zorg draagt voor het onderhoud van de panelen, in dit geval VoltU.