• Lekkodagen 2015

    Ali van Vemde

Oude tijden herleven tijdens 11e Lekkodagen

WIJK BIJ DUURSTEDE Komend weekend staat de binnenstad volledig op zijn kop. Zaterdag wordt het jaarlijkse Shantyfestival gehouden en het hele weekend lang zijn er prachtige schepen te bewonderen. Schepen die in de eerste helft van de vorige eeuw nog volop op het water te zien waren. Vrijdag 23 september zullen de deelnemende boten de haven binnenvaren, waar ze het hele weekend bewonderd kunnen worden.

Ali van Vemde

In 2006 werd dit evenement voor het eerst georganiseerd door een groep actieve mensen die oude tijden wil doen herleven in de gemeentehaven. Al direct bleek het een groot succes. Zowel de deelnemers als de bezoekers genieten met volle teugen. Er is dan ook een grote diversiteit. Tjalken, klippers, aken, sleepboten of vissersboten als zalmschouwen, ze zijn er bij. Daarnaast zijn er het hele weekend door verschillende activiteiten en natuurlijk is er volop muziek.

PROGRAMMA Vrijdag 23 september zullen de boten vanaf 12.00 uur de haven binnen varen. 's Avonds is er voor de deelnemende schippers een gezamenlijke schippersmaaltijd en wordt het evenement officieel geopend. Hier zullen vele bekenden elkaar weer treffen. Voor de inwoners van Wijk bij Duurstede alvast een mooie mogelijkheid om bij de haven te kijken bij de feestverlichting van de boten.

ZATERDAG Vanaf 10.00 uur kunnen de boten in de haven bezichtigd worden. Zoals ieder jaar zal ook nu stoomsleepboot Jan de Sterke rondvaarten verzorgen tot 17.00 uur. Basisschool De Werkschuit heeft weer een programma, waarvan de opbrengst bestemd is voor het goede doel. Smartlappenkoor 'Parels van de Krommerijn' zingt om 13.00 uur bij De Graanschuur onder de molen. Op dit tijdstip begint ook het Shantyfestival. Van 14.00 tot 15.00 uur zal de brandweer een duikdemonstratie geven voor de stenen trap. Zij zijn nog op zoek naar enthousiaste vrijwillige brandweerduikers. Wat u zeker niet mag missen is de verlichte avondvaart over de Lek. Het is een prachtig gezicht als de verlichte schepen in optocht langs varen. In de haven zal het nog lang gezellig blijven met muziek en zang.

ZONDAG Ook op zondag zijn de schepen vanaf 10.00 uur te bewonderen en zijn er weer rondvaarten met de Jan de Sterke. De slagwerkgroep van Concordia zal tussen 12.00 en 13.00 uur de haven wakker schudden met een optreden. Aan de hoofdsteiger zal om 12.00 uur het boek 'Historische IJveren' op de BIA worden gesigneerd. De Harmonie III zal van 13.00 tot 14.30 uur weer een rondvaart verzorgen voor mensen met een beperking. Van 14.30 tot 16.00 uur is de Harmonie III met de Lambert voor de mensen van de WABO (Wijkse Algemene Bond voor Ouderen). De brandweerduikers geven van 14.00 tot 16.00 uur weer een demonstratie bij de stenen trap. Tevens is er een demonstratie van oude tractoren, waaronder de Lanz Bulldog. De middag wordt afgesloten met een passend optreden van piratenkoor 'Gein en Gek'. Zij zullen het publiek en de schippers van 15.45 tot 16.30 uur laten genieten van hun stoere liederen. Het zou maar zo wat uit kunnen lopen, want hun repertoire is wederom uitgebreid.

Het belooft weer een fantastisch weekend te worden. De winkels zijn op zondag geopend evenals de vele galeries. Vanaf de molen, die tijdens de Lekkodagen open is, heeft men een prachtig uitzicht over de haven. Er is dus het hele weekend genoeg te zien en te beleven. In 11 jaar tijd is de Lekkodagen uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd evenement. Het is een prachtige manier om het maritiem erfgoed te bewonderen en met de schippers in gesprek te gaan.