Opgeleid bij Dorsteti in Wijk, scoren in Afrika

WIJK BIJ DUURSTEDE Van 12 tot 19 december 2015 werd in Zambia gestreden om de Africa Champions Cup voor hockeyclubs. Landskampioenen onder meer uit Kenia, Ghana, Nigeria, Zimbabwe, Egypte en gastland Zambia hadden zich hiervoor geplaatst. Vanuit Oeganda deed het vrouwenteam de Gazelles van Wheaterhead hockey club uit Kampala, de hoofdstad van Oeganda mee.

Josefien de Ridder

In de spits van de Gazelles speelt Josefien de Ridder, die na haar opleiding Journalistiek en Culturele Antropologie bij een krant werkte in Suriname en sinds 2013 in Oeganda bij TTC Mobile, voormalig Text To Change. Deze organisatie is opgericht door twee Nederlanders en heeft kantoren in Nederland, Oeganda en Bolivia. Met behulp van mobiele technologie zetten ze in ontwikkelingslanden voorlichtingscampagnes en datacollectie programma's op. In vele delen van de wereld hebben mensen geen stromend water of voldoende voedsel, maar wel vaak een simpele mobiele telefoon. SMS berichten zijn een krachtig middel om ook mensen in afgelegen gebieden te kunnen bereiken. TTC Mobile werkt samen met grote ontwikkelingsorganisaties zoals Artsen zonder Grenzen, Cordaid en het Wereld Natuur Fonds en heeft vorig jaar een grote investering het ABN AMRO Social Impact Fund gekregen.

Josefien is als project manager verantwoordelijk voor de uitvoering van uiteenlopende projecten, zoals een voorlichtingsprogramma voor zwangere vrouwen in Rwanda, onderzoek naar productiviteit onder cacaoboeren in de Ivoorkust en de promotie van het gebruik van solar power in Oeganda, Kenya en Tanzania. Naast haar drukke en uitdagende werk vindt zij ontspanning in sociale activiteiten met Oegandese vrienden en uit Nederland afkomstige jongeren.

Josefien speelde vanaf haar zesde jaar bij H.V. Dorsteti en heeft zich daar ook als trainer en coach intensief ingezet. Met haar ervaring was ze een welkome aanwinst voor de Weatherhead Gazelles in Kampala, waarvan zij tegenwoordig assistent aanvoerster is. Naast haar bijdrage op het veld gaan er na elk bezoek aan Wijk weer hockeysticks en ballen mee terug en kreeg ze van de keeperstrainer van Dorsteti een complete keepersuitrusting voor haar club. In haar tweede seizoen werd zij topscorer van de competitie met 24 doelpunten en werd haar team opnieuw geplaatst voor de Africa Cup.

Met bijdragen van Oegandese zakenlieden, clubleden en familie van de speelsters werd deelname hieraan voor de Gazelles mogelijk gemaakt en reisden ze af naar Lusaka. Ondanks de serieuze voorbereidingen en grote verwachtingen bleken de Gazelles nog een maatje te klein. Telekom Orange uit Kenia werd voor de zevende keer overtuigend kampioen en de Gazelles eindigde in de onderste helft van de poule. Deelname was toch een flinke opsteker en stimulans om met enthousiasme door te gaan. De coach van het Ghanese damesteam bood een extra trainingssessie aan de Oegandese speelsters. Er werd contact gelegd met internationale organisaties die zich inzetten om hockey te promoten als middel voor de ontwikkeling van kinderen in Afrika. Ook hierdoor zal hockey in Oeganda groeien en kans maken om de Kenyanen van hun titel te beroven.

Het voor toernooideelname uitgestelde bezoek aan familie en vrienden in Wijk zit er inmiddels weer op. Het traditionele samenkomen met hockeyvrienden in het Pakhuis was daarin weer een hoogtepunt. Oude sticks, ballen en andere hockeyspullen zijn nog steeds welkom in Oeganda!