• Fort bij Rijnauwen in Bunnik

    OMD
  • Wickenburg 't Goy

    OMD
  • Stadshaven Wijk bij Duurstede

    OMD

Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendagen, met als thema 'In Europa' zijn op zaterdag 8 en zondag 9 september in de gemeente Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede maar liefst 52 monumenten te bezichtigen. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten.

Kees Broekman

Op zaterdag wordt voor het eerst op het Fort bij Vechten in Bunnik de Nationale Figurendag georganiseerd. Verzamelaars bieden tinnen soldaatjes en modelfiguren aan en er worden historische veldslagen nagespeeld. Meer informatie www.figurendag.nl Op Fort bij Rijnauwen worden rondleidingen gegeven.

Kasteel Beverweerd in Werkhoven opent zaterdag het koetshuis en landschapspark. Vanaf 12 uur vinden lezingen plaats, voorafgegaan door concerten van het saxofoonkwartet van Constantia. Toneelgroep BeZeT beeldt belevenissen van de vroegere bewoners uit. Scouting Odijk organiseert voor de kinderen Oudhollandse spelen. Op Oud-Amelisweerd worden zaterdag rondleidingen door het bos gegeven; vooraf een korte toelichting boven het café in het Koetshuis (de Veldkeuken). Zondag 9 september ontvangt Bunnik na 210 jaar Koning Lodewijk Napoleon weer op Oud-Amelisweerd. Burgemeester Van Schelven heet de koning en zijn gevolg welkom. Vincent Bijlo leest het gedicht voor dat de inwoners van Vechten voor de koning schreven. Ondanks de sluiting van het MOA gaat deze activiteit gewoon door.

HOUTEN Op zaterdag 8 september is een wandeling door het Oude Dorp uitgezet langs een groot aantal monumenten. Langs de wandelroute staan panelen met foto's van vroeger. In de hal van de toren van de Nederlands-hervormde kerk aan het Plein is een informatiepunt ingericht met folders en boeken. De 16e-eeuwse toren kan beklommen worden en de kerk worden bekeken. In De Roskam mag u de kelder bezoeken en in het bierlokaal is een schoon gebikte muur te zien die vermoedelijk nog uit de 16e eeuw dateert. Fotoclub Perspectief exposeert er. Op de zolder van het oude station is de tentoonstelling 'Schatten van Vechten, Fectio het Romeinse fort en achterland' te zien. Op zaterdag en zondag kunt u naar Fort Honswijk waar rondleidingen gegeven worden. De Stichting Historie Koninklijke Nederlandse Veldartillerie is aanwezig met hun verzameling kanonnen, mortieren, uniformen en zadels. Ook Lunet aan de Snel en Fort Het Werk aan de Korte Uitweg zijn beide dagen open. Landgoed Wickenburgh is open op zondag tussen 11 en 17 uur. Er zijn taxateurs die uw historische munten kunnen taxeren.

WIJK BIJ DUURSTEDE De opening vindt zaterdag plaats om 11 uur op Kasteel Duurstede. Deze speelt zich af rond de gevangenneming van Jan van Brederode in 1409. U wordt mee terug genomen naar de glorietijd van het kasteel en Wijk bij Duurstede. Voor kinderen is er een speurtocht. Vanaf 11 uur staat de R.K. Kerk St. Johannes de Doper centraal met een grote expositie, lezingen en toneelspel. Bezoek ook een kleine expositie in de kelder van het voormalige Dominicanessenklooster. Recente archeologische vondsten zijn te bezichtigen in het Oude Stadhuis. In de Grote Kerk zijn orgelconcerten en een presentatie over het Engelse orgel. Het gerestaureerde voormalig Museum Dorestad, Munststraat 42 is open tot 17 uur. Hier kunt u munten, penningen en papiergeld laten taxeren. Peter Jansen vaart met zijn zandaak 'Samenwerking' regelmatig van de Stadshaven richting Amsterdam Rijnkanaal en Prinses Irenesluizen. In en rondom steenfabriek De Bosscherwaarden worden rondleidingen gegeven. Bij de Hervormde kerk en Oude School in Overlangbroek zijn allerlei activiteiten. Het terrein van Kasteel Zuilenburg is toegankelijk. In Nederlangbroek is o.a. de Oranjerie van Kasteel Sandenburg te bezichtigen. In de historische keuken van Kasteel Rhijnestein in Cothen zullen re-enactors het leven in een middeleeuwse keuken uitbeelden. Wim van Amerongen houdt lezingen over het oude Wijk. De Krommerijnder vaart tussen Rhijnestein en De Pronckheer.

Voor alle activiteiten geldt: eventuele wijzigingen voorbehouden.Zie ook www.vvvkrommerijnstreek.nl of de gemeentelijke websites.