• Een gezellig gesprek in de huiskamer

    Ali van Vemde
  • Jong en oud samen bezig

    Ali van Vemde
  • Een spel met de bal

    Ali van Vemde

Revius leerlingen op bezoek bij Ewoud & Elisabeth Gasthuis

WIJK BIJ DUURSTEDE Al in de tweede klas van het vmbo moeten leerlingen een studierichting kiezen. Dat is best lastig als je nog geen idee hebt welk beroep je wilt gaan uitoefenen. Voor hen is het belangrijk te onderzoeken welke profielen zij leuk vinden, maar vooral ook wat bij ze past. Vorige week kwamen 27 leerlingen van het Revius op bezoek bij het Ewoud & Elisabeth Gasthuis. Een andere groep bezocht Reinaerde.

Ali van Vemde

Fenneke Thors, leefpleziercoach bij QuaRijn, is blij met het bezoek. "In de zorg kunnen we de komende jaren nog heel veel mensen gebruiken. Het is fijn als we jonge mensen enthousiast kunnen maken voor dit mooie beroep. Het is daarom belangrijk hoe je het overbrengt." Het bezoek van de Revius leerlingen Zorg & Welzijn begon met het delen van informatie over QuaRijn en de bewoners van het verzorgingstehuis. Daarna werden de leerlingen verdeeld om op verschillende afdelingen de ouderen te bezoeken. Sommige jongeren gingen bij een oudere langs op de eigen kamer, maar er werd ook een mevrouw bezocht die blind is. Dit leverde mooie gesprekken op waarbij de jongeren naar verschillende levensverhalen mochten luisteren. Maar ook toonden ouderen belangstelling voor het leven van de jongeren. In verschillende huiskamers werden spelletjes gespeeld; bordspelletjes of met een bal. "Leuk was het dat er ook jongens bij waren," vertelt Fenneke. "Meestal zijn het toch vooral meisjes die belangstelling hebben voor de zorg."

LEUK OM TE KIJKEN De meningen van de leerlingen waren verdeeld. Zo vertelt Cas: "Ik vond het wel grappig, maar ik wil toch eigenlijk iets gaan doen met ICT." Jasmijn vond het bezoek nuttig. "Waarschijnlijk ga ik wel in de zorg werken. We hebben eerst uitleg gehad en ik heb de nagels gelakt van een mevrouw." Milou: "Het was leuk om te kijken, maar ik denk dat ik liever ga werken bij een kinderdagverblijf." Laura vertelt dat ze de kraamverzorging in wil.

PROFIELDAGEN Decaan VMBO, Walter de Klerk, vertelt dat er twee profieldagen zijn. "In november was de profieldag Techniek en Groen en nu Economie en Zorg & Welzijn. De leerlingen maken hiervoor zelf een 123-lijst van hun voorkeur en dan wordt een indeling gemaakt. Het doel is dat de leerlingen kennismaken met de profielen en door middel van workshops en excursies inzicht krijgen in hun interesse. Overigens zitten de leerlingen niet vast aan een profiel en kunnen ze later nog volop switchen." Voor de leerlingen is dit vaak de eerste kennismaking met het werkveld. Niet alle leerlingen hebben affiniteit met de ouderenzorg, maar ze gaan wel beginnen met na te denken over hun eigen mogelijkheden. De volgende stap is dan een bijpassend pakket te gaan kiezen. De Klerk: "Wij zijn als Revius heel blij dat bedrijven en instellingen hun deuren openzetten tijdens de profieldagen voor onze leerlingen. Op deze manier leveren zij een geweldige bijdrage aan het ingewikkelde keuzeproces van onze leerlingen."