• Ali van Vemde

Nominatie drie Wijkse auteurs voor Z-O-U-T schrijver van het jaar

WIJK BIJ DUURSTEDE Woensdag 3 april wordt de Z-O-U-T schrijver van het jaar bekendgemaakt. Dit gebeurt tijdens Boek&Bal in het Cultuurhuis in Doorn. Hieronder maar liefst drie schrijvers uit Wijk bij Duurstede. Vijf schrijvers maken kans op deze titel Z-O-U-T schrijver van het jaar. Ook het publiek kan meestemmen. Tot 26 maart kunnen de stemmen worden uitgebracht via www.zoutschrijver.nl. Aan de hand van deze stemmen en de jurystemmen wordt de winnaar bepaald.

Ali van Vemde

De verkiezing Z-O-U-T schrijver van het jaar wordt voor de zevende keer georganiseerd. Naast Ingrid Hoogendijk uit Driebergen met haar boek 'Ons gaat het in ieder geval nog goed: een Nederlandse familie in Oost-Pruisen 1920-1946' over het meemaken van het nazi-regime en de Tweede Wereldoorlog, en Marian Rijk uit Leersum die het verhaal optekende van de familie die de Nederlandse Gazelle fabriek tot bloei bracht in 'Eeuw in versnelling: hoe de fiets voor een maatschappelijke revolutie in Nederland zorgde' zijn er maar liefst drie auteurs uit Wijk bij Duurstede genomineerd: Martin Boetselaar, Ronald van der Pol en Soraya Vink. Een prestatie waar Wijk bij Duurstede trots op mag zijn.

Voor de zevende keer wordt dit evenement georganiseerd door de Bibiliotheek Z-O-U-T. Schrijvers die in de regio wonen kunnen meedoen aan de verkiezing. De longlist bestond dit jaar uit 20 boeken die in 2018 zijn uitgekomen. Ook dit keer was het aanbod zeer divers, met bijzondere boeken waarvan een aantal fraai uitgegeven. Opvallend is het grote aantal inzendingen thrillers en verhalende non-fictie. Gebleken is dat deze genres bij de lezers goed scoren. Een aantal boekenliefhebbers leest de boeken die op de longlist staan. Hieruit worden vijf boeken geselecteerd die op de shortlist komen. Uit deze boeken maakt de jury een keuze. Het zal geen gemakkelijke keuze worden, want de genomineerde boeken zijn heel divers en stuk voor stuk het lezen waard. Dit jaar bestaat de jury uit voorzitter Wil Kosterman (wethouder van de gemeente Wijk bij Duurstede), Ineke Hogema (auteurscoach en uitgever), Liobe Kamminga (boekhandelaar), Gera Pronk (informaticus, dichter) en de Z-O-U-T schrijver van vorig jaar Harry Stegeman (onderzoeker, publicist). Het Wijks Nieuws besteedde al eerder aandacht aan de boeken van de genomineerde Ronald van der Pol, Martin Boetselaar en Soraya Vink. Nog even een opfrisser!

RONALD VAN DER POL De opvolger van 'De Witte Generaal' werd afgelopen zomer gepresenteerd: De Blauwe Sleutel. Ook hierin spelen de Utrechtse rechercheurs Gerard van Dongen en Frank van der Linden een hoofdrol. In 2010 verscheen het eerste boek van Van der Pol 'Het Groene Huis', in 2012 volgde het jeugdboek 'Eric en het land van duizend wensen'. Tijdens de presentatie van zijn laatste boek vertelde zijn uitgever verrast te zijn over de ontwikkeling van de auteur. Het boek begint met de vondst van een man op een rotonde in Wijk bij Duurstede. Tussen zijn ogen is een pijl geschoten. Spannend van het begin tot het eind! Ronald van der Pol was al eerder genomineerd voor de Z-O-U-T schrijver van het jaar.

Maarten Boetselaar Van een heel ander genre is het boek 'Verstoten'. Vanuit het perspectief van een vader schrijft de auteur over het proces van ouderverstoting. Het aangrijpende boek is gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Zijn huisarts raadde hem aan een dagboek bij te houden van alle gebeurtenissen en gevoelens en daaruit is dit boek voortgekomen. Hij wordt beschuldigd van ernstige zaken, zoals mishandeling van zijn dochters. Hij schrijft over het contact met Jeugdzorg en alles wat er mis is gegaan. Met dit boek hoopt hij bij te dragen aan een meer maatschappelijk begrip voor ouderverstoting. Het is schrijnend om te lezen hoe gemakkelijk het is om kinderen te manipuleren en ze te vervreemden van een van de ouders.

SORAYA VINK De debuut thriller 'Persona' van de Wijkse schrijfster is een belofte voor de toekomst. Een boek vol spanning en intriges. Soraya studeerde Spaanse taal en cultuur en en in dit boek is haar liefde voor Spanje terug te vinden. Na haar carrière als undercoveragente in Spanje krijgt rechercheur Elvira Selas nog een laatste kans bij de afdeling Zware Criminaliteit. Hier krijgt ze maken met een raadselachtige dubbelmoord. Privé krijgt ze te maken met moeilijke keuzes. Ze heeft een rotsvast geloof in het wetboek van strafrecht, maar een persoonlijk motief brengt haar ernstig aan het twijfelen.

Alle vijf genomineerde boeken zijn het waard om te lezen. Deze boeken kunt u kopen in de boekwinkel of lenen bij de RegioBibliotheek Z-O-U-T. Breng vooral ook uw stem uit op het boek van uw keuze, want samen met de beslissing van de jury telt ook uw stem mee.