• Tekening van de Krommerijnder

    Tekening: Dick Velders

Nieuwe steigers voor de Krommerijnder

WIJK BIJ DUURSTEDE Dit voorjaar bouwt de Stichting Beheer Krommerijnder een vaste ligplaats voor de Krommerijnder in het Balkengat aan de Prins Hendrikweg. Het Utrechts Landschap gaat een helling bouwen. Die is is nodig om de daar inwaterende stammen in het water te laten en er weer uit te halen.

Er wordt voor de Krommerijnder een vaste steiger gebouwd. Deze wordt gebruikt om de boot 'te parkeren'. Het is niet de bedoeling om van de plek een opstapplaats voor passagiers te maken. Daarvoor wordt de steiger aan de Blauwe Pannen blijvend gebruikt. De werkzaamheden om he Balkengat uit te diepen zullen zo spoedig mogelijk starten.

EIGEN PLEKJE De Stichting Beheer Krommerijnder verzorgt sinds januari 2017 ook deze laatste steiger. Binnenkort wordt deze helemaal opgeknapt. Dit alles is mogelijk gemaakt dankzij de welwillende medewerking van Van Vliet Kastanjehout in Langbroek, de gemeente Wijk bij Duurstede en het Waterschap De Stichtse Rijnlanden in Houten. "Eindelijk krijgt de Krommerijnder zijn eigen plekje in de Wijkse wateren, zoal s dat ruim honderd jaar geleden ook het geval was," geeft Coos van den Hoek van de Stichting Beheer Krommerijnder aan.

CULTUURGESCHIEDENIS In het uit te voeren plan verandert de natuur rondom het Balkengat bijna niet. Bovendien passen de materialen voor de steiger en het ontwerp ervan bij de directe omgeving en de cultuurgeschiedenis van deze plek. Tot 1912 lagen aan het Balkengat de zagerij en houthandel van de gebroeders Van Amerongen, met de houtzaagmolen 'De Zonnewijzer'. Deze molen werd gebouwd in 1801 en is in 1912 geheel afgebrand. Zie voor de geschiedenis van dit unieke stukje van Wijk bij Duurstede de website www.wijktoenwijknu.nl

GROEIEND SUCCES Een vaart met de Krommerijnder trekt veel belangstellenden. Sinds drie jaar vaart de Krommerijnder met groeiend succes op de Kromme Rijn tussen Wijk bij Duurstede en Cothen. Dit schip is een herbouwde, nauwkeurige kopie van een trekschuit. Vrijwilligers en jongeren hebben deze nagemaakt volgens een echt voorbeeld. Vele toeristen en bewoners van deze regio hebben al genoten van de prachtige omgeving van de rivier en de enthousiaste verhalen van de schippers. De Krommerijnder vaart van half april tot half oktober elke zaterdag en zondag om 13.30 uur, weer of geen weer. Maximaal twaalf personen kunnen per vaartocht mee en zij genieten twee uur lang van de prachtige natuur en cultuur langs de oevers van de Kromme Rijn. Via de VVV kan een tocht worden gereserveerd.

KROMMERIJNDER In 2010 heeft de Stichting Wijkse Projekten het initiatief genomen om de Krommerijnder te bouwen. Deze boot heeft eeuwenlang gevaren over de Kromme Rijn en vervulde een belangrijke rol in het economische, sociale en culturele leven. Dit schip voer van Wijk bij Duurstede naar Utrecht en weer terug. Tot begin jaren 30 van de vorige eeuw heeft het schip gevaren. Met de opkomst van vrachtwagens die over de weg sneller konden vervoeren en flexibeler inzetbaar waren, werd de Krommerijnder overbodig.