• Hans van den Heuvel presenteerde zijn nieuwe dichtbundel.

Nieuwe gedichtenbundel Hans van den Heuvel

WIJK BIJ DUURSTEDE Evenals twee jaar geleden, toen zijn gedichtenbundel MaN & PAArD werd gepresenteerd, was ook nu weer  Galerie 't Rondeel de locatie waar de  presentatie van zijn nieuwe gedichtenbundel: Uit de lengte of de breedte, werd gehouden.  Op zondag 22 mei vond de presentatie plaats, mede ter ere van zijn 75ste verjaardag. Omringd door familie, vrienden, kennissen en collega dichters vond de traditionele doopsceremonie plaats. Goede vriend drs. Peter Feilix hield voorafgaand aan de ceremonie een kritisch inleidend woord.

Ali van Vemde

POËZIEKALENDER Hans van den Heuvel was chirurg-opleider Heelkunde en studeerde daarna af als kunsthistoricus. In 1991 werd zijn gedicht 'Januari maandagmiddag' en in 2003 het gedicht 'Maartgras' bekroond en geplaatst op de Meulenhoff poëziekalender, een kalender waarop gedichten van bekende dichters, maar ook van amateur dichters worden geplaatst. Beide gedichten werden gepubliceerd in de dichtbundel 'Maartgras'. Deze bundel werd in eigen beheer uitgegeven bij de Parkwegpers in Almelo. Na 'Maartgras' verscheen in 2010 de dichtbundel 'Gedichten in blessuretijd' en twee jaar geleden 'MaN & PAArD'. Ook deze zijn in eigen beheer uitgegeven.

AUTOBIOGRAFISCH In deze nieuwe gedichtenbundel is een grote verscheidenheid aan gedichten te vinden. Het boek telt zestig pagina's en biedt plaats aan zeer uiteenlopende gedichten die zijn samengevat in: autobiografica, uiteenlopend, scrabeuze dichtsels, haiku's en een tanka. Het boek is voorzien van zeer fraaie foto's en afbeeldingen. Aan de omslag voorzijde werkte de Wijkse digitaal beeldend kunstenaar Iet Wouda mee. De vormgeving en lay-out verzorgde Hans samen met zijn dochter Femke. Hans van den Heuvel wandelt en fietst graag over de dijk en veel van zijn gedichten gaan dan ook over de natuur. "Er is zoveel moois te zien en dat biedt volop inspiratie." Schrijfgerei heeft hij overal bij zich, zodat hij altijd kan opschrijven wat in hem opkomt. Dit kan ook 's nachts zijn. Een deel van de bundel biedt plaats aan autobiografisch werk. Over zijn jeugd, maar ook een kroniek over zijn moeder. "Een wijze vrouw," zo vertelt hij, "die 92 jaar is geworden."

PRESENTATIE Het is al bijna een traditie, de presentatie van een nieuwe dichtbundel  rondom zijn verjaardag. "Het is een mooie gelegenheid om dit te combineren." Behalve zijn naasten waren ook collega dichters aanwezig. Vriend/dichter Tjarda Eskes en Hans van den Heuvel sturen elkaar regelmatig hun gedichten op. Maar ook was deze middag Marijke Hanegraaf, voormalig stadsdichter van Nijmegen er en dichter Paul Groenendaal uit Leiden. Zijn dochter Femke luisterde de middag op met haar prachtige zang.

De bundel 'Uit de lengte of de breedte' is ook nu in eigen beheer uitgegeven en verschenen in een oplage van honderd stuks. Drukkerij Den Hoed voerde het drukwerk uit. Hans: "Niet veel mensen zijn liefhebber van poëzie."  Voor de mensen die er wel van houden is deze bundel zeker een aanrader. Het is fraai vormgegeven en een plezier om te lezen. Ook nu is het verkrijgbaar bij boekhandel Pettinga op de Markt.