• De Oseberg

    Stichting Wijkse Projekten
  • De Oseberg

    Stichting Wijkse Projekten

Na Krommerijnder nu ook Vikingschip

WIJK BIJ DUURSTEDE De Stichting Wijkse Projekten begint wederom aan een mooi project. Na het grote succes van  trekschuit de Krommerijnder zal nu worden gestart met de bouw van een replica van een echt Vikingschip.

Ali van Vemde

Rond 700 tot 800 na Chr. was Dorestad de belangrijkste havenstad van West-Europa. Reden voor de Vikingen om handel te drijven maar ook om Dorestad aan te doen op hun rooftochten. In Wijk bij Duurstede is echter heel weining terug te vinden over deze periode. Coos van den Hoek is bestuurslid van de Stichting Wijkse Projekten, en initiatiefnemer voor de bouw van de Krommerijnder en nu ook 'Vikingschip Dorestad'. Hij is van mening dat hieraan veel meer bekendheid moet worden gegeven. Zeker in combinatie met  het nieuwe Museum Dorestad, dat volop aandacht aan deze periode zal geven, moet dit een mooie aanvulling worden. Het Vikingschip zal een plekje krijgen in de stadshaven en worden gebruikt voor historische, culturele, educatieve en recreatieve doeleinden.

BOUW Coos van den Hoek vertelt dat het idee al is ontstaan tijdens Dorestad Wereldstad in 2010. Toen bezochten vijf nagemaakte Vikingschepen de binnenstad, getrokken door tractoren. Coos: "In augustus vorig jaar was ik op vakantie in Normandië en zag daar een Vikingschip tijdens de havendagen. Ik heb er foto's van gemaakt en dacht, dit moet in Wijk ook kunnen. Het hoeft geen schip te zijn van 30 meter lang, een schip van 12 meter lang geeft ook al een goed beeld." Vanaf die tijd is de Stichting Wijkse Projekten aan de slag gegaan. Ervaring was er al op het gebied van fondsenwerving, er werd een begroting gemaakt en gesprekken met onder andere de gemeente volgden. Een aantal vrijwilligers, die ook heeft meegebouwd aan de Krommerijnder, wil ook nu weer helpen. Er wordt nog gezocht naar een aantal goede timmermannnen die enkele ochtenden per week mee willen werken. Ook zullen er weer jongeren meewerken die via dit project weer aan een geregeld leven kunnen wennnen. Coos: "Het moet zeker gaan lukken. Sommige gereedschappen die zijn gebruikt voor de bouw van de Krommerijnder zijn er al. Een motor is niet nodig, dus dat scheelt behoorlijk in de kosten." Voor de bouw is een bedrag nodig van zo'n € 35.000,-.  De Stichting Wijkse Projekten stelt een bedrag ter beschikking en voor het benodigde hout is al een sponsor gevonden. Ook zijn er al meerdere toezeggingen voor deelname aan het project. Zoals het er nu uitziet zal het Vikingschip gebouwd gaan worden in de Vikinghal. Over zo'n twee tot tweeënhalf jaar zal het schip klaar moeten zijn en is Wijk bij Duurstede een nieuwe toeristische attractie rijker.

VIKINGSCHIP Hoe het Vikingschip er uit zal komen te zien is nog niet helemaal duidelijk. Coos legt uit: "Er zijn twee erg bekende Vikingschepen, de Gokstad en de Oseberg. We moeten nog even kijken wat er mogelijk is. Mijn voorkeur gaat uit naar de Oseberg, maar dan hebben we iemand nodig die erg goed is in houtsnijwerk. Zo iemand hebben we nog niet gevonden. Mocht dat niet lukken dan wordt het de Gokstad, die is wat minder bewerkelijk."

De voorbrereidingen zijn in volle gang en als alles volgens plan verloopt zal dit voorjaar al worden gestart met de bouw. Het project draait ook nu volledig op vrijwilligers.