• Drukte op de N229

    Kuun Jenniskens

N229 wordt rustiger

WIJK BIJ DUURSTEDE De provincialeweg van Wijk bij Duurstede naar Utrecht, de N229, wordt in de toekomst rustiger, aldus de provincie. Die voorspelling deed de provincie vorige week dinsdagavond tijdens een presentatie voor de gemeenteraad over plannen voor het verkeer in het buitengebied tussen Bunnik en Houten.

Agnes Corbeij

Eerder maakte de VVD zich druk over dit plan, dat zonder inbreng van Wijk bij Duurstede gemaakt is, maar wel degelijk gevolgen heeft voor de inwoners. Daarom kwam gedeputeerde Verbeet nu de zorgen beluisteren. "We zijn hier omdat we de zorgen vanuit Wijk bij Duurstede belangrijk vinden. Ik geef uw opmerkingen mee aan de Gedeputeerde Staten."

De provincie heeft in overleg met de gemeenten Bunnik en Houten en omwonenden een plan gemaakt om het buitengebied te ontlasten van sluipverkeer. Onderdeel van dat plan is om een spitsknip te maken in de Achterdijk. Dat betekent dat ook mensen uit Wijk in de spits alleen op de N229 aangewezen zijn. De VVD was bang dat dit zou leiden tot meer drukte op die weg.

Projectleider Ron Linschoten van adviesbureau SWECO lichtte toe dat het tegendeel waar is. "Tijdens de spits komen er na de maatregelen 200 tot 400 voertuigen minder per etmaal over de N229 ter hoogte van Bunnik." Dit heeft te maken met een tweede, belangrijk onderdeel van het plan, namelijk het 'haakje', een aansluiting van de Limesbaan op de A12 in oostelijke richting. Nu is het voor inwoners vanuit Houten die via de Limesbaan naar de A12 rijden alleen mogelijk om in westelijke richting de snelweg op te gaan. Dat gaat veranderen.

Linschoten: '"Daardoor gaan veel Houtenaren in plaats van over de N229, over de Limesbaan en de A12 op. Aan de andere kant komen er meer Wijkenaren op de N229, maar dat zijn er veel minder."