• Rienk Bakker is enthousiast over het Harrison en Harrison orgel

    Ali van Vemde

Wereldpremière door Reitze Smits gecomponeerd werk met Octagon Plus, Requiem van Fauré en Engels orgel

WIJK BIJ DUURSTEDE "Het is uniek in de regio," zegt dirigent Rienk Bakker. Hij verheugt zich enorm op zondag 24 november om 16.00 uur, als in de Grote Kerk het Harrison & Harrison orgel te horen is met ensemble Octagon. Dan wordt het Requiem van Fauré en de wereldpremière van een door Reitze Smits gecomponeerd werk voor het orgel en koor ten gehore gebracht. "De twee fantastische orgels en de fijne akoestiek zullen het tot een uniek concert maken."

Ali van Vemde

Dat het Harrison en Harrison orgel heel bijzonder is, dat mag inmiddels duidelijk zijn. De plek in de Grote Kerk laat het instrument goed tot zijn recht komen. De Stichting Concerten Grote Kerk (SCGK) is verheugd dat dirigent Rienk Bakker komt. "Rienk is een goede bekende. Hij was hier al meerdere malen, onder andere met Evensongs. Ook de dirigent is bijzonder enthousiast als hij plaats neemt achter het Engelse orgel, samen met organist Pim Schipper. "Wat een fantastisch geluid. Ook de ruimte werkt goed mee. Het orgel profiteert daarvan. Het instrument vormt een eenheid met de menselijke stem en zo gaan koor en muziek in elkaar op. De koren gaan er beter van zingen, ze worden als het ware opgetild ." Ensemble Octagon +, met speciaal voor dit concert 16 zangers, onder leiding van Rienk Bakker, voert het Requiem van Fauré uit met Reitze Smits op orgel. Dit wordt voorafgegaan door een nieuwe compositie van Reitze Smits: Requiem Clara Westhoff gewidmet, op tekst van Rainer Maria Rilke. Het is een heel persoonlijk stuk dat Rilke schreef het toen een jeugdvriendin van zijn vrouw Clara overleed. Hij droeg het. aan haar op. Rienk Bakker: "Het stuk van Reitze Smits overtreft elke verwachting. Hij maakte een prachtige compositie. Zijn stuk heeft een bepaalde romantische inslag. Dit vraagt om een symfonisch orgel. Het geluid klinkt hier zoals het hoort te zijn." Er wordt druk gerepeteerd, want het is beladen, donker, klein en krachtig. Het gaat alle kanten op. "Als dirigent ben je het houvast soms kwijt. De luisteraar hoort een eigentijds requiem."

INAUGURATIEFESTIVAL Op 2 november is het Engels orgel overgedragen aan de kerk. Hiermee startte ook het inauguratiefestival met een eerste eredienst met Cantique en het nieuwe orgel en Choral Evensong met Oriolus op 3 november. Afgelopen zaterdag was voor de jongeren met Orgelkids. Op zaterdag 16 november zal het Wijks Vocaal een Engels programma brengen. Zondag 1 december volgt Choral Evensong met Kamerkoor Cantiago. Op vrijdag 6 december kan worden genoten van een (stomme) film met Laurel & Hardy begeleid met orgel en op zondag 15 december volgt de afsluitng met Roden Girl Choristers, Festival of Lessons & Carols. Hoe bijzonder het Engelse orgel is, leest u op wijksnieuws.nl