• Museum Dorestad nu nog in Amstelwijk

    Ali van Vemde
  • Het Vikinghuis

    Ali van Vemde

Museum Dorestad vanaf juni tijdelijk gesloten

De verkoop van Amstelwijk betekent dat Museum Dorestad een ander onderkomen krijgt. Het oude stadhuis op de Markt wordt de nieuwe locatie. Hier komt een modern museum in een monumentaal pand.

Ali van Vemde

De overdracht van het pand aan de Muntstraat in Wijk bij Duurstede, waar Museum Dorestad nu nog is gevestigd,  is op 1 september. Dat betekent dat het pand dan leeg moet worden opgeleverd. Voor de vele vrijwilligers van het museum betekent dit dat er hectische tijden aan komen. Luit van der Tuuk, conservator van Museum Dorestad vertelt dat het museum begin juni haar deuren zal sluiten. Op dit moment is nog de expositie Isings te zien en in april volgt nog de laatste expositie over Dirck van Baburen. Dan sluit het museum haar deuren voor publiek om over anderhalf tot twee jaar weer open te gaan op de Markt.

OUDE BIBLIOTHEEK Om toch in staat te zijn activiteiten doorgang te laten vinden, zal de oude bibliotheek een tijdelijke uitvalsbasis worden. Luit van der Tuuk: "Hier zal geen museum openen. Het pand is niet geschikt om collecties uit te stallen. Wel kunnen we er onder andere de verschillende projecten voor schoolklassen door laten gaan. Dit zal op een iets andere manier zijn. We gebruiken de oude bibliotheek als samenkomstcentrum en voor de vrijwilliges als thuisfront. Op donderdag ontvang ik vaak mensen en dat gaat gewoon door."

STADHUIS Een nieuwe architect is op dit moment bezig met de plannen voor het museum in het oude stadhuis, waar onder andere samen zal worden gewerkt met de VVV. Als de plannen zijn goedgekeurd kan het verdere traject worden bepaald. Van der Tuuk: "De plannen zoals die al eerder zijn bedacht, gaan door." Duidelijk is dat het allemaal heel anders zal gaan worden. "Hier is de collectie van oudsher te zien, voorzien van informatie. Dit wordt in de nieuwe situatie helemaal omgedraaid. We gaan eerst kijken wat we willen vertellen en daar zoeken we de spullen bij. Informatieborden door de hele stad moeten de bezoekers van Wijk bij Duurstede richting museum wijzen. Zo kunnen zij al kennismaken met de rijke historie. Dit kan nu al worden opgestart. Er komt een hele nieuwe huisstijl die ook herkenbaar zal zijn op de informatieborden. Zo wordt het één geheel."

BELEVING De twee grootste ruimtes, boven in het pand, zullen vooral experience ruimtes worden. De bezoekers voelen zich ondergedompeld in de sfeer van Dorestad. Het gaat vooral om het beleven. Dan kan worden afgedaald naar de tentoonstellingsruimte met een expositie en maquettes van Dorestad en vitrines met objecten. Dit zal ondergeschikt zijn aan het verhaal, maar zal het illustreren. Het museum zal voor 90% ingericht worden op Dorestad. Het overige deel zal aandacht hebben voor de tijd daarvoor en daarna, waaronder de Romeinen en David van Bourgondië.

VIKINGHUIS De komende verhuizing betekent wel dat het Vikinghuis, dat sinds kort is opgebouwd, weer moet worden afgebroken. Na een tentoonstelling in Roermond over de Vikingen heeft het museum deze gekregen. Dit Vikinghuis, op de bovenste verdieping van het museum, laat kinderen beleven hoe het in de tijd van de Vikingen geweest moet zijn.

TENTOONSTELLINGEN De geschiedenisplaten van Isings zijn een begrip. Wie kent ze niet van vroeger op school, toen de meester of juf er spannende verhalen bij vertelde. Zoals 'De Noormannen voor Dorestad'. Woeste, bebaarde mannen steken de handelsplaats Dorestad in brand en slepen alles van waarde naar hun schepen.  Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 22 maart. Na deze boeiende tentoonstelling zal Dirck van Baburen de hekkensluiter zijn. Op 9 april wordt in Wijk bij Duurstede de terugkeer van haar grootste kunstenaar ooit gevierd. Dit gaat gebeuren met een veelzijdig evenement tegen de historische achtergrond van Kasteel Duurstede. Dit is een initatief van de Wijkse fotograaf-journalist Leen Dekker die ook het tentoonstellingsboek 'Dirck van Baburen, schilder van wereldfaam' schreef. Dit gratis toegankelijke festival biedt muziek, demonstraties van oude beroepen en tekenvaardigheden, toneel, een openbare lezing en drankjes uit de tijd van Dirck van Baburen.