• Het duurt nog weer langer voor Museum Dorestad open kan

    Ali van Vemde

Museum Dorestad op Markt wordt kleiner

WIJK BIJ DUURSTEDE Op een vraag van PCG fractie tijdens de raadsvergadering naar de stand van zaken van het museum Dorestad, zei wethouder Wil Kosterman (GroenLinks) dat er een plan komt voor een kleiner museum.

door Kuun Jenniskens

De wethouder legde uit dat er eerst vertraging is opgelopen vanwege vleermuizen die in het gebouw huizen en waar onderzoek voor nodig was. ,,Maar daarnaast besloot de eigenaar van het vastgoed van De Engel niet mee te werken. Dat was een tegenslag waar we wel even van moesten bijkomen.” De medewerking werd niet verleend vanuit angst voor het eigen monumentale pand De Engel.

Het plan is vervolgens aangepast en wordt minder omvangrijk. Zo wordt bijvoorbeeld het trappenhuis aan de achterkant twee verdiepingen lager. ,,Er ligt inmiddels een voorlopig ontwerp, met iets minder ruimte voor het museum. Dit plan is besproken met de kerk en en De Engel. De vastgoedeigenaar beraadt zich nog op een raampje dat geen uitzicht meer geeft. Maar omdat we binnen het bestemmingsplan blijven, is er in feite geen instemming van buren nodig. Komende dinsdag bespreken we het voorontwerp in het college. Pas later in het proces krijgen we een beeld van de precieze kosten. Met dit kleinere plan hoeven we De Engel niet te compenseren, en een eenvoudiger plan kan goedkoper uitpakken.”

De VVV en het museum zijn het ook eens met de huidige ontwerp, zo liet wethouder Kosterman de gemeenteraad weten.