Molen Oog in 't Zeil volop in bedrijf

Joop Boekweit woont in Odijk en komt uit een echte molenaarsfamilie. Hij is de kleinzoon van Jan Boekweit, die de laatste molenaar was van de molen in Breukelen/Proosdij. Vier generaties poldermolenaars gingen hem voor en hij is dan ook grootgebracht met verhalen over de molen. Joop: "Mijn grootmoeder was zeker zo'n goede molenaar. Als er kon worden gemalen gebeurde dit 24 uur per dag, dus ook zij moest bijspringen." Een zelfde soort molen is nu nog te bekijken in Cabauw, deze is volledig ingericht met onder andere een bedstee. Na de machinistenopleiding bij de weg- en waterbouw werd Joop Boekweit op zijn 26e beroeps brandweer.

Molenaarsopleiding

In 2006 stopte Joop in verband met het zogenaamde leeftijdsontslag met zijn werk. Dat betekent niet dat hij zich verveelde, hij was altijd voor iedereen bezig. "Met mijn kleindochter was ik in de molen in Werkhoven en zo is het enthousiasme voor het vak begonnen. Ik ben begonnen met de molenaarsopleiding, een belangrijk deel hiervan is het weer. Wij moeten het hebben van depressies, want daar zit de wind in. Het is belangrijk om te kunnen zien wat de wind gaat doen." De opleiding is inmiddels afgerond en daarop volgde de vraag van het Utrechts Landschap of hij de molen in Cothen wilde gaan draaien, één van de 23 werkende molens van het Utrechts Landschap. Het werk bij molen Oog in 't Zeil heeft hij inmiddels overgenomen van Michel Vader, die zich maar liefst 25 jaar volledig heeft ingezet om de molen draaiende te houden.

Aan de slag

De afgelopen tijd is vooral hard gewerkt aan het opknappen van de molen. De molen heeft anderhalf jaar niet gemalen. Er is getimmerd, geverfd, gesopt en het nodige onderhoud gepleegd. Zo is een steen opengelegd om schoon te maken en wordt gewerkt aan de tweede steen. De bedoeling is dat de molen wederom gaat leven. Zo gaat 's avonds de verlichting aan, zodat de molen weer een blikvanger is in het dorp. Ook gaat op zaterdag de vlag in top. Tijdens de Sinterklaasintocht was de molen versierd met vlaggetjes. "Daarop kregen we heel veel leuke reacties," aldus Joop Boekweit. De komende tijd zal de molenaar vooral aftasten wat de vraag is vanuit de bevolking. Aan de hand daarvan zal worden bepaald welke meelsoorten te koop zullen zijn in de winkel. Ook de recepten zullen erbij worden geleverd. Hierbij wordt gedacht aan meel, bloem, pannenkoekenmix en woudkoren. De komende periode zal er ook oliebollenmix te krijgen zijn met een compleet recept. Door gezamenlijke inkoop met de molens van Werkhoven en Veen kan efficiënt worden ingekocht. Ook het Utrechts Landschap verbouwt tarwe en spelt, maar dat is op dit moment (nog) niet voor consumptie geschikt. Dit zal eerst uitgebreid moeten worden getest.

Molens niet weg te denken

Joop Boekweit vertelt vol enthousiasme over het vak. "Het is mooi dat het molenaarsvak nu ook is voorgedragen bij Unesco. Al eeuwenlang draaien de molens in ons land, onder te verdelen in koren- en poldermolens. Omstreeks 1600-1700 verschenen de eerste industriemolenaars. Als molenaar ben je ook ambassadeur van het molenaarsvak. Daar hoort bij het vertellen over de geschiedenis en de werking van allerlei soorten molens." Ook zijn familie maakte hij enthousiast. Zijn vrouw helpt regelmatig mee in de winkel.

Toeristische trekpleister

"In deze mooie omgeving moet de molen een trekpleister worden. Er zijn mini-campings in de omgeving en volop wandel- en fietsroutes. Zo is er onder andere een route langs de molens van Cothen, Wijk bij Duurstede en Amerongen, een tocht van 43 km. Op zaterdag zijn alle molens in werking, dat maakt het extra leuk." Molen Oog in 't Zeil is open op woensdag, vrijdag en zaterdag. Een tweede molenaar heeft zich inmiddels gemeld. Er worden nog wel vrijwilligers gezocht die willen helpen in de winkel. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om te komen kijken bij Cothens trots, molen Oog in 't Zeil. (AvV)