• De stelling wordt vernieuwd

    Ali van Vemde
  • Molenaar Joop Boekweit toont de buil, gemaakt door Frans de Wit

    Ali van Vemde

Molen Oog int Zeil krijgt opknapbeurt

COTHEN Het zal de inwoners niet zijn ontgaan, er wordt gewerkt aan Molen Oog int Zeil. Vrijwillig molenaar Joop Boekweit vertelt over de werkzaamheden. Wat hij graag wil is dat de molen weer het centrale punt wordt in het dorp. De laatste weken heeft hij gemerkt hoe er wordt meegeleefd en meegedacht.

Ali van Vemde

De planning was om al voor de bouwvak te beginnen met de restauratiewerkzaamheden, maar dit kon niet vanwege de bestrating van de Dorpsstraat. Daarna moest de molenmaker eerst bij verschillende andere molens langs. Door de aanhoudende droogte moesten veel molens worden hersteld. Op dit moment wordt er hard gewerkt. De molenmakers van Verbij zijn begonnen met de reparatie van de stelling, oftewel de omloop. Een behoorlijke klus want de balken die de vloerdelen dragen worden verwijderd en vernieuwd. Deze liggers zijn van azobe hout. De nieuwe vloerdelen zijn van bankirai en zo kan de stelling weer jaren mee. Maar ook het stellen van de vang (molenrem) en nieuwe dakbedekking is nodig. Ook zal de molen van nieuwe led verlichting worden voorzien. Deze is geschonken door Koopmans en zal de molen straks weer laten stralen. Verschillende inwoners uit Cothen hebben een donatie gedaan en Cothenaar Frans de Wit maakte een buil. Moest dit voorheen elders worden gedaan, nu zeeft de buil (zeefinstallatie) de zemelen en griesmeel uit het meel, zodat er bloem overblijft.

BEZOEKJE WAARD Een bezoek aan de molen is zeker de moeite waard als deze straks weer draait. Joop Boekweit zit vol verhalen en hij weet bijzonder boeiend te vertellen over het molenaarsvak. Ook over de geschiedenis weet hij veel. Hij gaat terug naar het verre verleden, maar ook de geschiedenis van molen Oog int Zeil kent hij tot in detail. Een kijkje in het gastenboek leert dat de bezoekers van over de hele wereld komen. Mensen die op de fiets langs komen, maar ook vanuit de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Japan, Singapore, Zweden, Canada, Frankrijk en België. Joop Boekweit: "We hadden zelfs een Thaise monnik op bezoek." Op de tafel ligt een boekje met prachtige tekeningen dat werd gemaakt door schoolkinderen die de molen bezochten. Joop vertelt: "De molen was tot 1980 in handen van de familie Van Eck. Als door een brand in 1985 de romp van de molen geheel uitbrandt zorgt de Stichting Behoud Korenmolen Cothen er mede voor dat de molen herbouwd kan worden. Nu is de Stichting De Utrechtse Molen de beheerder en zorgt voor het groot onderhoud. De molenaar doet het klein onderhoud zelf.

In de molenwinkel zijn verschillende meelsoorten te koop. "Maar ook verkopen we leuke cadeaupakketjes," vertelt Joop. "Het is goed om te zien dat het aantal bezoekers stijgt. Zo waren er vorig jaar ruim 1400 mensen op bezoek; op Open Monumentendag kwamen 98 personen, met de Nationale Molendagen ongeveer 250 personen. Maar ik wil vooral het dorp er weer meer bij betrekken. Met de Sinterklaasoptocht en carnaval hang ik de vlag uit. Het zou mooi zijn als er weer een vriendenstichting komt. Als de herstelwerkzaamheden klaar zijn, wil ik de molen feestelijk in gebruik stellen."