• Met een drone zoeken naar nesten van weidevogels

    Weidevogelbescherming
  • Weidevogelbescherming
  • Weidevogelbescherming

Met een drone nesten van Weidevogels zoeken

COTHEN Terwijl het broedseizoen vooral voor de kievit al behoorlijk is begonnen, laten de scholeksters, grutto's en tureluurs zich ook al steeds vaker horen en zien. Voor Weidevogelbescherming Kromme Rijnstreek zoeken vrijwilligers nesten op het land van ruim 30 betrokken boeren. Deze nesten worden geregistreerd en beschermd om de overlevingskans van de, in aantal, bedreigde weidevogels te vergroten. Het opsporen van nesten, van met name grutto's en tureluurs, vereist veel kennis en ervaring, maar vooral heel veel tijd. Vandaar dat in enkele regio's zogenaamde weidevogel-drones worden gebruikt. Met een warmtesensor en camera uitgerust, kan deze drone, laag vliegend boven het land, in korte tijd hele percelen afzoeken op de aanwezigheid van nesten met eieren.

Op zaterdag 20 april komt Wilhelm Bos, werkzaam bij het Collectief Eemland en gediplomeerd drone-piloot, deze methode hier in de regio demonstreren. Deze activiteit zal plaats vinden op het terrein van Maas Merkens, Ossenwaard 13 in Cothen.

De aanvang is om 7.00 uur in de ochtend; zo vroeg, vanwege een voor de meting noodzakelijk temperatuurverschil tussen de eieren en de lucht/aarde: naarmate de dag vordert en de temperatuur stijgt wordt dit temperatuurverschil steeds kleiner, waardoor nesten met eieren niet meer te onderscheiden zijn.

Na afloop is er koffie en thee.

Bij regen kan de meting niet worden uitgevoerd en zal de demonstratie worden verplaatst naar een andere, nog te bepalen, datum. Bij twijfel over het doorgaan in relatie tot het weer en voor andere vragen kun je contact opnemen via telefoonnummer 06-15636376

Je hoeft je vooraf niet aan te melden. Neem voor de zekerheid wel een paar laarzen mee.