• Team Verhoef

Team Verhoef | BLOG 06: Berlijnse vrijheid

We arriveerden in Berlijn. De als 'rustig' gekwalificeerde camperplaats in een buitenwijk bleek naast de snelweg gesitueerd te zijn, maar gelukkig blijkt de camper prima te isoleren en zelfs met alle ramen open was het relatief stil. Langzaam ontstaan er wat routines in de dag. Voor het ontbijt alvast een wasje doen, douchen, brood halen, ontbijten, afwassen, de was ophangen, de camper vegen etc. En dan ligt de dag open. Of om de plek te gaan ontdekken waar we zijn of te vertrekken naar een volgende locatie. 


Deze week trokken we twee dagen uit om Berlijn te bezoeken. Dag 1 met de metro en dag twee op de fiets. Voordat we op reis gingen ontbrak ons de tijd om meer voor te bereiden dan de globale route uitstippelen. Bij aankomst in Berlijn gebruikten we daarom de rest van de dag om een plan te maken. Omdat we niet goed wisten wat we precies konden en wilden zien, besloten we op de eerste dag voor de bekende hoogtepunten te kiezen als de Reichstag, Brandenburger Tor, Unter den Linden, Potsdamer Platz, Alexanderplatz en de Fernsehturm. Op al deze verschillende plekken is de geschiedenis van de Berlijnse Muur aanwezig. Soms letterlijk als stenen overblijfselen, soms door de dubbele laag keien door de stad op de plek waar de muur gestaan heeft en soms door de panelen met informatie en foto's op historische plekken in de stad. Het is bijna onvoorstelbaar dat de muur er tot relatief kort geleden nog heeft gestaan en welke invloed dit heeft gehad op mensen en hun leven. 


Bij wat we ook doen, we maken altijd tijd voor terrasjes, cafeetjes en restaurantjes. Zo zaten we die eerste dag in de ochtend op een terras aan de Spree, waar het op een gegeven moment zo hard regende dat we op elkaar gepropt onder de parasol hingen, zo ongeveer bij de buurman op schoot. In de middag dronken we Duitse witbiertjes en koude spezi's bij een etablissement met sierlijke letters. We konden zo gauw niets anders vinden en zaten een beetje op de verkeerde plek voor iets meer hips, maar het smaakte goed en de groen met wit geruite overhemden gaven de obers een sympathieke uitstraling. Na een kort tripje terug naar de camperplaats, vertrokken we in de avond weer richting centrum, benieuwd naar de stad in de avond en ook wilden we een hapje eten. Bij metrohalte Stadtmitte stapten we uit. Daar was ook Checkpoint Charlie, de plek waar vroeger een van de grensposten was tussen het oost en west. Het doet je realiseren hoe bijzonder het is daar nu vrij rond te kunnen lopen, kunt gaan en staan waar je wilt en op zoek te kunnen zijn naar een plek om te eten. Een groot contrast. 


Dag twee verkenden we Berlijn op de fiets. De eerste bestemming was de East Side Gallery. Het was zo'n 20 kilometer fietsen en door het ontbreken van goede navigatie en de daardoor wat kronkelende route, werd dat een aardig lange fietstocht. Een voordeel is dat je een groot deel van de stad (opnieuw) doorkruist en we veel meer zagen dan op de eerste dag. De East Side Gallery is een indrukwekkend lang stuk Berlijnse Muur, met aan de ene kant het voormalig oostelijke deel en andere kant het voormalig westelijke deel, omgeven door een stuk park aan het water, moderne hoogbouw, grote bedrijven en veel verkeer. Van daaruit gingen we door naar RAW-Gelände. Een oud industrieterrein omgebouwd tot culturele plek, met oude fabrieken, graffiti, markten, barretjes en kunstgalerijen. Van daaruit, het begon inmiddels avond te worden, door naar voormalig Flughaven Berlin Tempelhof, het grootste stadspark van Europa. In 2008 is deze luchthaven gesloten voor vliegverkeer en nu is het de plek om over de landingsplek te fietsen, kiten en hardlopen, te picknicken, te dansen en barbecue'en of bij een van de eettentjes aan te schuiven. Zo ontzettend groot, echt een enorm indrukwekkende plek. Hier besloten we, tijdens het eten met uitzicht op de ondergaande zon boven de vroegere aankomsthal: het unieke van Berlijn is het gevoel van vrijheid, wat in alles voelbaar is. De mensen, de sfeer, de mentaliteit, de energie. Ja, we komen zeker terug en dan laten we ons opnieuw graag meevoeren in de positieve sfeer! 

--- 
Beleef op YouTube (www.youtube.com/teamverhoef) en Instagram (www.instagram.com/team_verhoef) mee hoe we ons 'normale' leven een jaartje onderbreken. Je kunt volgen waar in Europa we zijn en wat we meemaken.