• Kee en Jan Veeneman met burgemeester Albertine van Vliet

    Ali van Vemde

Heel verschillend maar al 60 jaar getrouwd

WIJK BIJ DUURSTEDE Jan en Kee Veeneman-Robbers vierden op 6 oktober hun 60-jarig huwelijksfeest. Maandag bezocht waarnemend burgemeester Albertine van Vliet het paar om hen namens de gemeente te feliciteren en het 'boterbriefje' te overhandigen, een gewaarmerkte kopie van de officiële trouwakte.

Ali van Vemde

Ze zijn heel verschillend, maar allebei zeer zelfstandig. En dat moest ook wel, want Jan was voor zijn werk als purser bij de KLM vaak langere periodes van huis. Jan is altijd erg reislustig geweest, al op jonge leeftijd trok hij op zijn scooter naar Istanbul, dwars door Joegoslavië. Op de bruiloft van zijn zus leerde hij Kee kennen, een half jaar later waren ze getrouwd.

Jan komt uit Rotterdam, Kee komt uit Zuidland. Na verschillende baantjes op kantoor, onder andere bij een reisbureau, ging Jan werken bij de KLM als steward. Die reislust is er altijd geweest. Kee werkte voor haar trouwen in een psychiatrische inrichting in Wolfheze. Ze kregen twee dochters en ze hebben zeven kleinkinderen. Zij bleef thuis om voor de kinderen te zorgen en was de stabiele factor in het gezin. Vrijwilligerswerk deed ze onder andere voor de kerk, vrouwenhulpverlening en de bibliotheek. Ze woonden in Amsterdam, in Voorthuizen, Kerk Avezaath en sinds 1988 in Wijk bij Duurstede. Haar zus woonde hier al dus ze kende de stad al wel een beetje. In hun huis aan de Londiniumdreef hopen ze te kunnen blijven wonen. Het is een heerlijk plekje waar eventueel beneden een slaapkamer kan worden gemaakt.

HOBBY'S Als aan Jan wordt gevraag of hij hobby's heeft is het antwoord: "100 meter stilliggen met aanloop." Het moet allemaal iets rustiger nu. Ze zijn graag buiten in de tuin waar ze heerlijk kunnen zitten. De tuin onderhoudt Jan nog zelf. Kee houdt van lezen en van breien en ze loopt veel. Fietsen gaat helaas niet meer. In een kastje voor het huis hangen prachtige sokken en mutsen die te koop zijn. Het is een hobby die ze gemakkelijk kan doen terwijl ze gezellig samen praten.

KUNST EN DESIGN Eigenlijk kwam Jan toevallig bij de KLM terecht. Het waren toen wel heel andere tijden. Een vlucht naar Parijs was toen een hele werkdag. De hele wereld is hij overgevlogen. Vluchten naar bijvoorbeeld Sidney waren eens per week, waardoor hij daar een week moest blijven. Bij het hotel blijven, dat deed hij niet, altijd trok hij eropuit. Uit verschillende landen heeft hij in die jaren prachtige kunstvoorwerpen verzameld, sommige verkocht hij ook weer op een andere bestemming. Op zijn 53ste ging hij met pensioen, dat kon toen nog. Ook was hij langere tijd in Afrika en reisbegeleider in Egypte. Dat kunst zijn liefhebberij is dat is in huis te zien. "De schilderijen, de design meubelen en kunstobjecten, dat komt allemaal van hem," vertelt Kee.

"We plukken de dag", staat op de deur en dat is precies wat ze doen. Zo lang dat nog kan.. Afgelopen weekend vierden ze met de kinderen hun 60-jarig huwelijk.