• Coos en Gina van Harn 50 jaar getrouwd

    Ali van Vemde
  • Het 'boterbriefje' voor het 50-jarig bruidspaar

    Ali van Vemde

'Boterbriefje' voor Gina en Coos van Harn

LANGBROEK Een mooie zonnige dag, donderdag 8 augustus. Gina van Harn-van der Linden en Coos van Harn vierden op de deze dag hun 50-jarig huwelijk. Dit gebeurde met een gezellige avond voor familie en vrienden. Net als 50 jaar geleden was het ook nu prachtig weer. Toen was het nog iets warmer, zo rond de 30 graden. Loco-burgemeester Hans Marchal feliciteerde het paar namens de gemeente en bracht voor hen het 'boterbriefje' mee, een gewaarmerkte kopie van de officiële trouwakte.

Ali van Vemde

Gina is een echte Wijkse, die haar jeugd doorbracht in de Blauwe Pannenbuurt. Ze komt uit een gezin van 10, bij Coos thuis, aan de Rhodensteijnselaan waren drie kinderen. In dit ouderlijk huis wonen Coos en Gina nog steeds met heel veel plezier, al is er wel wat veranderd. Het huis, gebouwd in 1912, had in de jeugd van Coos nog bedsteden. Die zijn er niet meer en het huis werd in de loop van de tijd regelmatig verbouwd. Zo werd er van twee huizen één gemaakt. Heel bijzonder is de perenboom in de tuin, die in 1903 werd geplant. De kruideniersperen moeten na de pluk direct worden opgegeten. "De straatnaam kwam pas later," vertelt Coos. "Eerst waren het hier allemaal A nummers en had iedere buurt zijn eigen naam. Hier heette het Knorrenburg."

COOS OP ZIJN NORTON Als 16-jarige zag Gina op de Markt Coos wel eens met zijn vrienden op de motor. Tijdens een dansavond in het Parochiehuis in Werkhoven sloeg de vonk over. Ze weten het nog precies, dat was op 6 maart 1966. Gina lacht: "Toen dansten we nog volop." Toen bleek dat Coos toch wel een paar jaartjes ouder was, al bijna 23, schrok ze even, maar dat duurde niet lang. Omdat hij voor zijn werk in het weekend de vrachtwagen moest halen voor zijn werk, bracht hij haar hiermee thuis. Als oudste meisje thuis moest ze altijd op tijd thuis zijn, om half twaalf op zaterdagavond. Na een verkeringstijd van vier jaar trouwden ze 50 jaar geleden in Wijk bij Duurstede. Omdat de katholieke kerk werd verbouwd vond het kerkelijk huwelijk plaats in Calypso. Het burgerlijk huwelijk ertegenover, in het oude Stadhuis op de Markt. De eerste tweeënhalf jaar van hun huwelijk woonden ze in Utrecht. Hier werden ook hun dochter en zoon geboren. Daarna gingen ze wonen in zijn ouderlijk huis in Langbroek en daar wonen ze nog steeds. Inmiddels zijn er twee kleinkinderen, een kleinzoon en een kleindochter.

ALTIJD BEZIG Coos werkte 44 jaar lang als monteur bij Wynmalen & Hausmann in Bunnik. Gina werkte bij grote verzekeringsmaatschappij De Utrecht op de administratie. Later werkte ze twintig jaar met veel plezier bij de gemeente Bunnik. Ook na zijn pensioen kon Coos niet stilzitten. Om iets om handen te hebben kocht hij een trekker, een Hanomag. Later kwam daar nog een Fendt bij. Hij maakt tochtjes met de Historische tracotr club De Krommerijn en houdt er van om te sleutelen. Zo haalden ze in Duitsland een moeilijk te krijgen motorblok hiervoor. "We konden alleen komen kijken en kopen als we Hollandse kaas meenamen. Dat hebben we natuurlijk gedaan." Maar ook is Coos veel aan het werk in de groente- en bloementuin. Gina zingt bij het vrouwenkoor 'Tranen met Tuiten'. Ze was altijd sportief. Zo turnde ze vroeger in Wijk bij Duurstede en wandelt en fietst ze nog steeds graag. Daarnaast houdt ze van lezen. De vakantiebestemming was vroeger vaak het Gardameer. Het noodweer dat afgelopen week over het Gardameer trok, herkennen ze wel. Een vast uitstapje was, tot een paar jaar geleden, ook de TT in Assen.