• Vincent Feenstra en Vincent Herfkens organiseren Mazijkpop

    Ali van Vemde

Mazijkpop wordt spetterend muziekfeest

WIJK BIJ DUURSTEDE De vakantietijd gaat beginnen en wat is nu een mooiere start dan te beginnen met Mazijkpop op zaterdag 20 juli, vanaf 15.00 uur achter Café 't Hoff. Een middag en avond genieten van muziek en een gezellige sfeer. Het weer is niet te regelen, maar de organisatie heeft wel een mooi programma neergezet.

Ali van Vemde

Het is de derde keer dat organisatoren Vincent Herfkens en Vincent Feenstra Mazijkpop organiseren. Zoals Tom Moerenhout het festival in het verleden organiseerde, waarbij vooral het intieme muziekfeest met bands uit de omgeving centraal stond, zo zijn zij hiermee doorgegaan. Vincent Feenstra: "Ieder jaar proberen we enkele verbeteringen door te voeren. De trap waarover de bezoekers die vanaf 't Hoff komen het terrein gemakkelijker kunnen bereiken is niet meer van pallets, maar is op maat gemaakt, voor hergebruik. Het podium komt weer op de plek bij de Nijntje steen, waar deze vroeger ook stond, dit om het nog intiemer te maken. Een primeur is dat, in samenwerking met de gemeente, hard plastic bierglazen worden gebruikt." Vincent Herfkens: "Dit betekent wel meer werk voor ons, want er moet worden gezorgd voor spoelcapaciteit. Het is extra werk maar in het kader van de milieumaatregelen staan we hier wel voor open." De mannen zijn het erover eens dat Mazijkpop niet te groot moet worden. "We hebben geen groei ambitie in kwantitatieve zin, wel kwalitatief." Juist het kleinschalige maakt het tot zo'n relaxed muziekfeest.

LINE UP Waar het deze dag vooral om gaat is natuurlijk de muziek. De organisatie is er in geslaagd om een goed programma neer te zetten. Dit jaar ligt de nadruk meer op mainstream, geen uitschieters naar metal of grunt. De band 'Legacy of Santana' zal optreden van 15.00 tot 16.00 uur. Van 16.15 tot 17.00 uur speelt 'Mooi Weer Op Straat'. 'Wildflower' zal te horen zijn van 17.15 tot 18.15 uur. Vroeg in de avond, van 18.30 tot 19.30 uur speelt 'Just Like That', gevolgd door 'Crimson Inc. '19' van 19.45 tot 20.45 uur. De band 'Road To Ruin' speelt van 21.00 tot 22.15 uur en 'Lucky Nine sluit de avond af. Deze band speelt van 22.30 tot 24.00 uur.

BANDS Het vinden van goede bands uit de regio is geen enkel probleem, maar de organisatie wil niet te vaak dezelfde bands op Mazijkpop laten spelen. "We worden zelfs vaak benaderd door bands die hier graag willen spelen of terug willen komen." Met 'Legacy of Santana coverband' begint de middag swingend. De bandleden delen de passie voor Santana en zullen dan ook Zuid-Amerikaanse Salsa, Samba, Bossa en Rock laten horen. 'Mooi Weer Op Straat' is geen onbekende in Wijk. Vincent: "In december 2017 pakten ze de Kerstmarkt in op het podium voor Ter Steeg.. In 2018 zag ik ze spelen tijdens de Koningsnacht Utrecht op het Neude en ook dat was een groot feest." Een nog jonge band is 'Wildflower', opgericht begin dit jaar. Drummer Bob Hoekstra speelde eerder bij Mazijkpop in de band Smokin'Beaver. Stevige rocksongs, maar ook adembenemende ballads. 'Just Like That' is een band uit Amerongen, waarvan de basis werd gevormd door The Charles Adrian Band. Hun oefenlokaal is Café Ome Ko. Nog een oude bekende is 'Crimson Inc.' In 2013 en 2017 stond de band ook op Mazijkpop, maar nu met een andere bezetting en een andere sound, vandaar wederom de keuze voor navolging dit jaar. Met een stevige rock wordt de avond vervolgd door 'Road to Ruin'. De grootste hits van de Foo Fighters zijn een belangrijk onderdeel van 'een lekker avondje rocken'. De winnaar van The Clash Of The Coverbands 2018, 'Lucky Nine' sluit de avond af met een spetterende show.

SPONSORS Een evenement als dit organiseren lukt niet zonder de vele vrijwilligers en de sponsors. Vincent Feenstra: "Het is goed om te zien dat Mazijkpop breed gedragen wordt. We krijgen veel leuke reacties, zoals: "Leuk dat dit georganiseerd wordt in Wijk." Dit maakt het nog steeds mogelijk om de toegang gratis te houden." Autobedrijf Verbeek is hoofdsponsor, dolblij zijn ze ook met festivalsponsor WijkNogLeuker.