• Aangrijpende roman over ouderverstoting

    Martin Boetselaar

Martin Boetselaar schrijft aangrijpende roman

WIJK BIJ DUURSTEDE Echtscheidingen, het komt heel veel voor. Vaak gaat dit in harmonie, maar in een-vijfde van de gevallen eindigt dit in een vechtscheiding. Ouders die niet meer samen door één deur kunnen en de kinderen opzetten tegen de ander. Het zijn schrijnende verhalen en vaak zijn de kinderen daarvan de dupe.

Ali van Vemde

Martin Boetselaar (pseudoniem van een auteur uit Wijk bij Duurstede) schreef een boek over zijn ervaringen: 'Verstoten'. Vanuit het perspectief van een vader schrijft hij over het proces van ouderverstoting. Ruim twee jaar heeft hij erover gedaan om dit boek, gebaseeerd op zijn eigen ervaringen en die van anderen, op te schrijven. Het werd een aangrijpende psychologische roman. Maar met de nodige dosis humor leest het boek prettig, ondanks het beladen onderwerp.

Het boek is gebaseerd op wat er werkelijk is gebeurd. Zijn eigen verhaal nam Martin Boetselaar als uitgangspunt. Hij vertelt: "Het begon in 2014. Mijn huisarts raadde mij aan een dagboek bij te houden. Dat heb ik gedaan en daarmee legde ik de basis voor dit verhaal." Na de scheiding in 2007 ging het co-ouderschap goed, evenals het contact met zijn ex. Totdat zij een nieuwe relatie krijgt. Vanaf dit moment worden de kinderen tegen hem opgezet en uiteindelijk van hem weggehouden. Het is de nachtmerrie van veel ouders en er is niets wat je ertegen kunt doen. Die machteloosheid weet Martin Boetselaar over te brengen op zijn lezers.

POLITIE Wat doe je als de politie ineens bij je voor de deur staat om je dochter op te halen? Martin is stomverbaasd als hij ervan wordt beschuldigd zijn dochters te hebben mishandeld. Via verschillende instanties wordt hij beschuldigd van ernstige zaken. Martin blijft geloven in zichzelf, de waarheid en de loyaliteit van zijn dochters. Hij schrijft over het contact met Jeugdzorg, waar hij zijn hoop op heeft gevestigd. Maar juist daar gaat er veel mis. Hij maakt een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella en probeert zo zijn verdriet een plek te geven.

MEER MAATSCHAPPELIJK BEGRIP Ondanks de aangrijpende problematiek is het een boek dat zich gemakkelijk laat lezen. Martin is er uitstekend in geslaagd om het niet te zwaar te maken en bondig te schrijven, waarbij er ook plaats is voor relativering. Hij hoopt met het boek bij te dragen aan meer maatschappelijk begrip voor ouderverstoting. Het is schrijnend om te lezen hoe gemakkelijk het is om kinderen te manipuleren en ze te vervreemden van één van de ouders. De loyaliteitsproblematiek is enorm. Over ieder aspect is grondig nagedacht, zoals bijvoorbeeld de namen. De naam Boetselaar komt van 'boetseren', kneden, een verhaal scheppen. De naam van dochter Adyna,'bedrogene'.

De psychologische roman 'Verstoten' van Martin Boetselaar is onder andere verkrijgbaar bij boekhandel Pettinga, Bruna en Jumbo. Zie voor meer info www.mijnbestseller.nl/martinboetselaar Op internet is steeds meer informatie te vinden over ouderverstoting.