• Het Ewoud &Elisabeth Gasthuis

    Ali van Vemde

Mantelzorger zijn, daar kies je niet voor 

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Voor het Ewoud & Elisabeth Gasthuis de reden om hun mantelzorgers eens extra in het zonnetje te zetten. In het Huis van de Gemeente is aankomende zaterdag een middag georganiseerd om de mantelzorgers in de gemeente een ontspannen middag te geven. En dat is wat ze heel erg verdienen.

Ali van Vemde

Wat 'mantelzorger zijn' precies inhoudt, dat weet je pas op het moment dat het je overkomt. Een dierbare naaste wordt ziek en zonder daar over na te denken neem je de zorg op je. Dat lijkt heel logisch en de mantelzorgers doen dat ook met heel veel liefde, maar vaak is het een zware opgave. Je moet ervoor oppassen dat je partner/naaste niet alleen maar de patiënt wordt en jij de verzorger.

ONDERSTEUNING Bij het Ewoud & Elisabeth Gasthuis vertelt een mantelzorger over zijn ervaringen. Zijn vrouw verblijft vier dagen in de week in het dagcentrum. Hij wil niet met zijn naam in de krant, want ook zij leest op goede momenten de krant. Zijn verhaal is er een zoals zoveel voorkomt. Begin jaren 60 zijn ze getrouwd en ze hadden een mooi leven. Na een operatie nam hij langzamerhand taken over, zoals koken. De laatste vijf jaar kwamen hier steeds meer werkzaamheden bij. Steeds vaker vergeet zijn vrouw dingen en dat brengt onrust. "Ze is haar vastigheid kwijt en dat is heel erg moeilijk. Anderhalf jaar geleden ben ik daarom gaan zoeken om het leven voor haar nog zinvol te houden." De verzorging van Buurtzorg helpt daarbij, maar ook vond hij ondersteuning bij het dagcentrum van het E&E.

RUST Erg blij was hij met de ondersteuning die werd geboden bij het dagcentrum. Hem was geadviseerd om hier eens een kijkje te nemen. Eerst was dit één dag in de week, inmiddels gaat ze er vier dagen per week naar toe. Het halen en brengen doet hij zelf, want anders is het zo'n gedoe om iedere keer het busje in en uit te moeten. "Het fijne van het dagcentrum is dat ze het er heel erg naar haar zin heeft. Met respect wordt hier met de cliënten omgegaan, maar ook met de partners. Er wordt hier echt naar je geluisterd. Mijn vrouw is er bezig en ze ziet andere mensen van gelijkwaardig pluimage en dat geeft rust. Ze heeft het hier heel erg naar haar zin. De cliënten hebben zelf de vrijheid om te doen wat ze willen, bijvoorbeeld handenarbeid. Pas nog werd er een mooi herfststuk gemaakt. Op deze manier kun je toch zelf nog de regie houden."

ONTLASTEN Ook voor hemzelf is dit erg prettig. "Het is fijn als je je vrouw ergens naar toe kunt brengen waar ze het naar haar zin heeft. Iedereen is heel erg lief, van de bediening tot aan de begeleiders. Het ontlast je als mantelzorger van de continue zorgen en geeft de mogelijkheid om ook zelf iets te doen. Zo ben ik heel graag bij de haven. Je moet proberen om optimistisch te blijven en alle goede dingen te blijven zien. We blijven genieten, met chagrijn ben ik zelf niet geholpen en mijn vrouw ook niet. Natuurlijk heb je wel eens de neiging om met de vuist op tafel te slaan, maar dan zet ik de radio maar aan."