• 5 jongeren lopen naar Den Haag

    De Klimaatstaking
  • De jongeren bij hun start in Wageningen

    De Klimaatstaking

March for Future

WIJK BIJ DUURSTEDE  5 jongeren lopen van Wageningen naar Den Haag. Met deze "March for Future" vragen ze aandacht voor het klimaat en roepen ook zoveel mogelijk mensen op om zich te laten zien en te eindigen op vrijdag 27 september tijdens de grote Klimaatstaking op het Malieveld in Den Haag.

Vandaag zijn ze aangekomen in Wijk bij Duurstede. Jesse (14 jaar), Lola (15), Linda (18), Dana (17) en Ianthe (16) zijn morgenochtend aanwezig bij en spreken tijdens de kerkdienst van 'groene kerk' H. Johannes de Doperkerk van 9.30 - 10.30 uur. Om 10.45 uur vervolgen ze hun tocht naar Houten. 

Op vrijdag 27 september sluiten ze zich aan bij de landelijke klimaatstaking in Den Haag waar duizenden mede-stakers verwacht worden. Tijdens hun tocht van 120 km gaan ze in gesprek met burgers, scholieren, boeren, ondernemers en andere activisten om zoveel mogelijk mensen op te roepen school en werk neer te leggen en de klimaatcrisis aan te pakken.

De jongeren zijn vastberaden: 'Vanaf vandaag zullen wij een week staken van school – voor een leefbare wereld, voor alle mensen. Voor een toekomst die niet gevuld zal zijn met hongersnoden, natuurrampen en oorlogen. Er is geen tijd om het rustig aan te doen – de klimaatcrisis is nu. Ook in Nederland. De droogtes van de afgelopen zomers zorgen voor verminderde oogsten, de waddeneilanden worden steeds meer bedreigd door de stijgende zeespiegel en zelfs in ons regenachtige land staan de drinkwatervoorraden onder druk.'

De March for Future maakt deel uit van een internationale week van klimaatstakingen in meer dan 150 landen. Wereldwijd staken miljoenen mensen en hebben bedrijven en vakbonden zich achter de scholierenstakingen geschaard. In Nederland zijn er vandaag in 9 andere steden, waaronder Amsterdam, Maastricht, Groningen en Utrecht, stakingsacties van studenten en scholieren. De stakingen vallen samen met de VN-klimaattop die op 23 september in New York plaatsvindt. De VN benadrukt dat grootschalige, urgente en uitzonderlijke klimaatacties noodzakelijk zijn. Deze top heeft als doel om de maatregelen om de klimaatcrisis aan te pakken te versnellen.

Ondanks het staken, hebben de scholieren een druk programma voor de boeg. Ze lopen dagelijks rond de 20 km, bezoeken boerderijen en scholen, en spreken met burgers en andere activisten. Daarnaast is er elke dag wat tijd ingeruimd om huiswerk te maken. 'We hopen dat veel mensen een stuk met ons meelopen onderweg naar Den Haag en dat we nog veel meer mensen inspireren om op 27 september mee te staken.' De actie op 27 september start om 13.00 uur op de Koekamp, naast Den Haag Centraal.

Meer informatie over de totale route: https://klimaatstaking.nl/march-for-future/