• Lysette van Geel en Omid vertellen over het boek

    Ali van Vemde
  • Een selfie met Omid en Lysette van Geel

    Ali van Vemde
  • Lysette van Geel en Omid vertellen over het boek

    Ali van Vemde

Lysette en Omid vertellen over boek 'De vlucht van Omid'

WIJK BIJ DUURSTEDE Jeugdjournaal presentatrice Lysette van Geel kwam donderdag naar het Huis van de Gemeente om samen met vluchteling Omid te vertellen over haar boek 'De vlucht van Omid'. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen bezochten deze lezing in twee groepen. Ze vertelden hoe het boek tot stand is gekomen, maar vooral ook hoe het is als je je land moet verlaten.

Ali van Vemde

Tien klassen van zes basisscholen bezochten de lezing. De leerlingen waren bijzonder goed voorbereid. Allemaal hebben ze het boek gelezen. Er kwamen dan ook heel gerichte vragen. Maar voordat alle vragen gesteld mochten worden, werd ingegaan op het onderwerp mensenrechten. Aan de hand van verschillende quiz vragen werd al snel duidelijk dat de kinderen er al heel wat vanaf weten. Natuurlijk vertelden ze ook over zichzelf. Omid vertelde hoe hij als jongetje van tien jaar zijn geboorteland Iran moest verlaten. Zijn vader moest hier achterblijven en ook zijn oma en zijn konijn moest hij achterlaten. In het kort vertelde hij over zijn reis; eerst met het vliegtuig naar Moskou en vandaar met de vrachtwagen naar Nederland. Inmiddels is hij 33 jaar en volledig gewend in Nederland. Hij spaart sneakers en rijdt graag motor en in Groningen heeft hij zijn nieuwe thuisbasis gevonden. Wennen was het in het begin wel, maar hij is nu gek op een boterham met pindakaas en hutspot. Wat hij ook vreemd vond, was al die fietsende mensen in ons land.

ONTMOETING Omid vertelde dat een vriend van hem vroeg of hij zijn verhaal op internet mocht plaatsen. Naar aanleiding daarvan werd hij uitgenodigd voor verschillende interviews, waaronder bij Radio1. Lysette hoorde zijn verhaal en zocht contact. Lysette: "In het jeugdjournaal hebben we maar een paar minuten voor een onderwerp, maar ik wilde hier meer mee doen." Omid was bereid haar zijn verhaal te vertellen en na een jaar schrijven en aanpassen was het boek af. Ze zijn er allebei heel erg tevreden over.

MENSENRECHTEN Samen met de kinderen werd gesproken over asielzoekers. Hen werd gevraagd wat ze mee zouden nemen als ze zouden moeten vluchten uit hun land. Familie bleek toch wel het meest belangrijk. Omid vertelde dat hij helemaal niets mee kon nemen toen ze vluchtten. Zijn moeder had alleen een warme winterjas voor hem gekocht. Verder had hij alleen de kleren die hij aanhad. Het meest moeilijk vond hij het afscheid nemen van zijn vader, zijn oma en zijn konijn. Op de vraag van de kinderen of hij in Nederland een konijn had gekocht antwoordde hij dat hij tegenwoordig een teckel heeft met de naam Pax, wat vrede betekent. Zijn eigen naam Omid betekent hoop.

Deze lezing werd aangeboden door de werkgroep Amnesty in samenwerking met de cultuurcoach. Lysette van Geel en Omid lieten ook vooral de kinderen aan het woord. Ze mochten alles vragen. Op deze wijze leren de leerlingen op een laagdrempelige manier meer over mensenrechten. De lezing werd afgesloten met het maken van een selfie van de klas met Omid en Lysette.