• Julia en Louis

    Jan en Carolien

Louis zorgt niet voor zijn zus: "Ze is gewoon mijn zus"

WIJK BIJ DUURSTEDE Deze weken is er extra aandacht voor De Mantelzorger. Deze keer een interview met een jonge mantelzorger, al is het onmiddellijk duidelijk dat Louis zich helemaal geen zorger vindt. Het hoort er gewoon bij.

Stichting Binding

Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde 'gebruikelijke hulp', zo luidt een deel van de definitie van Mantelzorg. Maar gebruikelijke hulp voor een naaste, familielid of buur is voor veel gewone Mantelzorgers al normaal, laat staan voor jonge Mantelzorgers. "Kinderen groeien op met een situatie en zijn niet anders gewend, " zo begint Karen Spierenburg, consulent Steunpunt Mantelzorg. Ze vervolgt: "En naast de jongere die zichzelf niet als speciaal wil zien, gaat de jonge Mantelzorger ook vaak aan betrokken professionals voorbij. Bij iemand die dementie heeft wordt de persoon in zijn omgeving die het meeste zorg geeft steeds vaker gezien, maar bij een jongere die in zijn eigen gezin helpt wordt de link vaak niet gelegd."

Ook Louis ziet zichzelf niet als Mantelzorger. "Julia is mijn zus, dus ook niet mijn zus die iets heeft, maar gewoon mijn zus," aldus de 17-jarige Louis, die echter al wel beseft dat hij kleine dingen opgeeft: "Ik offer echt niet mijn hele leven op, af en toe kleine dingen. Zo moet ik wel eens eerder bij vrienden weg omdat ik thuis de deur moet openen voor mijn zus. Kan vervelend zijn, maar vind ik het dan erg? Dat doe je toch gewoon! Ik krijg er ook heel veel liefde voor terug."Het gezin van Louis en de 19-jarige Julia is speciaal te noemen. Hoewel oudste dochter Julia een beperking heeft, hebben vader Jan en moeder Carolien eigenlijk altijd gewerkt aan wat Julia wél kan. "Julia kan heel veel alleen en heeft de instelling om niet bij de pakken neer te zitten. Ze is een druk persoon met werkzaamheden bij Rondeel, Graanschuur en manege," zo legt vader Jan uit. Louis: "Nu gaat ze alleen, maar toen ik een jaar of tien was fietste ik met haar mee en zo bouwden we samen naar het moment dat ze alleen de weg kon vinden." Louis is een druk bezet man. "Ik ga naar school in Doorn, ben druk met hockey en vrijwilligerswerk bij de Wijkse Molen. Ik mis wel eens wat vrijheid, omdat ik dan niet kan blijven hangen, maar zou dat niet onmiddellijk lastig willen noemen." Nu hij ouder wordt merkt hij dat zijn relatie met zijn zus anders wordt. Louis: "Vroeger waren we veel vaker samen en speelden bijvoorbeeld samen met knuffels. Dat vindt zij nog steeds leuk, maar het is niet meer mijn ding. Julia zal niet de zus worden waar ik hele diepzinnige gesprekken mee zal kunnen voeren. Maar daarnaast ben ik dan wel weer erg trots op hoe zelfstandig ze is geworden."

MANTENZORGCOMPLIMENT Als consulent kijkt Karen Spierenburg met bewondering naar dit gezin. "Het is een prachtig voorbeeld van hoe je een beperking met elkaar kunt oppakken. Je kunt echter ook goed zien waarom er sprake is van Mantelzorg. Carolien, Jan en Louis zullen altijd rekening moeten blijven houden met Julia." Maar er kunnen situaties zijn, waarbij kinderen zoveel meehelpen dat het hun eigen leven beheerst. Daarom willen wij zo graag meer aandacht voor de jonge Mantelzorger en hebben we een apart Mantelzorgcompliment opgezet: een kadootje voor elke Mantelzorger. Kijk ook op www.stichting-binding.nl en klik op het kopje Mantelzorg voor Elkaar.