• Burgemeestersontbijt op Het Anker

    Ali van Vemde

Locoburgemeester ontbijt mee op Het Anker

WIJK BIJ DUURSTEDE In alle vroegte kwam locoburgemeester Jeroen Brouwer donderdag 9 november naar basisschool Het Anker. Samen met 20 kinderen van verschillende leeftijden genoten ze hier samen van een heerlijk en gezond ontbijt. In hun school gaven ze met dat gezamenlijke Burgemeestersontbijt het goede voorbeeld in de week van het Nationaal Schoolontbijt. Een week waarin ruim 550.000 kinderen samen gezond ontbijten op zo'n drieduizend basisscholen.

Ali van Vemde

Locoburgemeester Jeroen Brouwer onderstreepte hiermee het belang van een gezond ontbijt. "Deze aandacht is nodig, omdat nog steeds veel kinderen niet, niet altijd of niet gezond ontbijten," vindt Brouwer. "Ontbijt is eigenlijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Met een goed ontbijt heb je energie voor een goede start van de dag."  Aan verschillende tafels genoten de locoburgemeester en de kinderen van het ontbijt en natuurlijk was het tevens een mooie gelegenheid om uitgebreid kennis met elkaar te maken en van gedachten te wissselen.

GEZOND ONTBIJT De locoburgemeester schoof bij de verschillende tafels even aan. Natuurlijk werd met de kinderen gesproken over gezond ontbijten. Thuis gebeurt dat niet altijd, want zoetigheid op brood is natuurlijk ook wel heel lekker. Maar ook van de boterham met kaas en een bakje yoghurt werd smakelijk gegeten. De wat oudere kinderen hielpen de kleinsten met het smeren van hun boterham. Ook ging de wethouder met de kinderen in gesprek over de school. In zo'n mooie nieuwe school moet het wel heel erg leuk zijn. Maar er moet natuurlijk ook worden gewerkt en dat gingen ze dan ook vol enthousiasme doen na het gezamenlijke ontbijt.

JEUGDCULTUURFONDS Voordat Jeroen Brouwer zijn werkzaamheden elders moest vervolgen, was er nog een officieel momentje. Aan het eind van het ontbijt betaalde hij symbolisch voor zijn ontbijtje met een donatie aan het jeugdcultuurfonds. Dat is dit jaar het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt met het thema 'Gezond ontbijten is geen kunst'. Het jeugdcultuurfonds laat, samen met het Jeugdsportfonds kinderen uit gezinnen waar minder geld is kunst, cultuur en sport beleven. Recentelijk werd in Calypso het Wijkse JeugdSportCultuurFonds geïntroduceerd, waarmee we de eerste plaats zijn in Nederland waar dit gecombineerd wordt.

NATIONAAL SCHOOLONTBIJT Het Burgemeestersontbijt in zo'n 265 gemeenten is onderdeel van het Nationaal Schoolontbijt. Voor het 15e jaar op rij wordt een week lang met gezonde ontbijtjes en lesmateriaal aandacht geschonken aan een goede start van de dag. Het educatieve ontbijtevenement heeft de steun van het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Bovendien is het Nationaal Schoolontbijt ambassadeur van Gezonde School.