• Licht en donker

    Joost van Rooijen
  • Licht en donker

    Joost van Rooijen
  • licht en donker

    Joost van Rooijen

Licht en Donker een groot succes

WIJK BIJ DUURSTEDE Vroeger tijden herleefden afgelopen weekend. Op 27, 28 en 29 oktober werd de binnenstad van Wijk bij Duurstede omgetoverd naar het tijdsbeeld van de jaren 60.

De Stichting Beleef Wijk voerde namelijk haar klank en lichtspel "Licht en Donker" op en daarvoor waren op diverse plaatsen taferelen te zien die de bezoekers terug terugbrachten naar die tijd.

Wes Janssen

De voorstelling, bedacht door Ineke Fraza, Wil Kosterman en Gerrit Onink, speelde zich af in 1963 en vond plaats op een 6-tal karakteristieke plekken in de stad, die voor de gelegenheid fraai werden belicht.

De schrijvers waren geïnspireerd door het klank en lichtspel dat eind jaren vijftig werd opgevoerd op het Kasteel Duurstede en in korte tijd erg veel belangstelling trok.

Het verhaal gaat over Greetje, de dochter van een rijke katholieke boer en Bruus, een woonwagenbewoner die het met de letter der wet niet zo nauw neemt.

Ondanks de verschillende achtergrond wordt het stel hevig verliefd, iets dat uiteraard grote gevolgen heeft.

Met behulp van geluid, zang, muziek en theater is deze klassieke love story vormgegeven.

Vanuit Cafe Ome Ko werden de bezoekers, in groepen van 40 personen, langs de verschillende locaties geleid waar de scènes zich afspeelden.

Op band waren daar de stemmen van Marleen Molendijk, Willem Vernooij en uiteraard Til en Dien te horen.

Onderweg kreeg men een indruk hoe het er in die tijd aan toe ging doordat een aantal bewoners met oude attributen de straat hadden aangepast aan de 60-er jaren.

Moderne auto's werden verwijderd en vervangen door antieke exemplaren en soms was zelfs de pick-up weer van stal gehaald met rock-en roll muziek uit die tijd.

Ook veldwachter Naber en de legendarische stadsomroeper "Willem de Tuut" lieten zich niet onbetuigd.

De fraai belichte decors in combinatie met de ambiance van de binnenstad zorgden zo voor een uniek schouwspel.

Na het slot werden de bezoekers, muzikaal begeleid door het Ome Koor, weer teruggebracht naar Cafe Ome Ko.