• Woonwagenkamp Wijk bij Duurstede

    RHC Zuidoost Utrecht
  • Woonwagenkamp bij de haven

    RHC Zuidoost Utrecht

Lezingen over het oude Wijk in kasteel Rhijnestein

COTHEN In en rond kasteel Rhijnestein in Cothen is op Open Monumentendag, zaterdag 8 september, van alles te doen. Zo is de historische keuken van het kasteel voor het eerst opengesteld voor het publiek.

Om 11.30 en 13.30 uur geeft Wim van Amerongen, journalist en schrijver, twee lezingen met ontroerende verhalen en smakelijke anekdotes over het oude Wijk. Dichtbij kasteel Rhijnestein was een halte van de stoomtram die van 1885 tot 1931 op en neer reed tussen Doorn en Wijk bij Duurstede. Van Amerongen neemt u in zijn lezingen met deze tram mee naar het toen nog verpauperde Wijk. We ontmoeten boeiende mensen uit het rijke verleden van deze stad, die nog tot ontwikkeling moest komen. Mensen die het woonwagenkamp achter de walmuur bevolkten. Arbeiders die de Prinses Irenesluis en het Amsterdam-Rijnkanaal realiseerden, en de steenfabrieken draaiend hielden. En ook de Grote God tot wie mensen met kwalen hun toevlucht namen.

De lezingen zijn in het Poortgebouw van het kasteel. Voor en na de lezingen kunt u rondwandelen in de biologische moestuin, boomgaard en het parkbos.