• De deelnemers gaan graag inspiratie opdoen in Frankrijk

    't Rondeel

Leren en inspireren

WIJK BIJ DUURSTEDE De kunstenaars van Reinaerde Ateliers de Wijde Doelen en 't Rondeel willen dit najaar een 5 daagse inspiratiereis naar Frankrijk maken. U kunt ze helpen om die droom te verwezenlijken en daarmee hun kunst naar een hoger plan te tillen.

Door de eeuwen zijn kunstenaars van grote invloed geweest op elkaars ontwikkeling. Dat geldt niet alleen voor de reguliere kunstwereld, maar zeker ook voor beoefenaars van outsider art. Zonder de invloed van Paul Gauguin had Vincent van Gogh misschien nooit onderzocht of hij iets kon met abstracties. En Piet Mondriaan, die wereldberoemd werd met De Stijl, werd geïnspireerd door zijn vriend Bart Van der Leck, de eigenlijke bedenker van het rood-geel-blauw. Hoe meer kunst van anderen je ziet, hoe groter de kans is dat je als kunstenaar inspiratie opdoet en dat je samen tot vormen komt die daarvoor nog niet bestonden.

De kunstenaars van Reinaerde ateliers De Wijde Doelen en 't Rondeel zijn mensen met een verstandelijke beperking. Hun kunst komt niet voort uit een opleiding, school of stroming, maar deze kunstenaars geven op een intuïtieve manier vorm aan de dingen die zij tot uiting willen brengen.
Onder begeleiding maken ze tekeningen, schilderijen, grafiek en keramiek van hoge kwaliteit.

Het Outsider Art Museum bij de Hermitage in Amsterdam heeft onlangs verschillende werken van de ateliers aangekocht, verschillende kunstenaars van de ateliers wonnen een Special Award van Stichting Special Arts en hun werk is regelmatig te zien in exposities.


INSPIRATIE Het werk van de kunstenaars maakt meestal een duidelijke ontwikkeling door, maar de begeleiders zijn ervan overtuigd dat hun kunstenaars een flinke dosis inspiratie opdoen als ze kunnen kennismaken met het werk van andere 'outsiders'. In Nederland zijn de mogelijkheden al veelal bezocht maar in Noord-Frankrijk zijn verschillende uitstekende mogelijkheden om veel werk van anderen te zien. Om dat mogelijk te maken organiseert een aantal begeleiders op dit moment een vijfdaagse studiereis naar Frankrijk. De reis belooft bijzonder te worden, en daarom maakt Gouden Kalf-winnares Simone de Vries een documentaire over de reis, die bedoeld is voor vertoning op tv en op filmfestivals.

ANIMO De animo is groot, 30 kunstenaars hebben zich aangemeld. Tijdens de reis bezoeken ze het Musée Metropolitain van Lille en de Fabuloserie in Dicy. In de tussenliggende dagen volgen ze workshops op het landgoed van les jardins de Bois Gérard in Chessy-les-Prés en maken ze schetsen die thuis verder worden uitgewerkt tot werk voor een grote expositie in januari 2019 in Outsider art Galerie ´t Rondeel in Wijk bij Duurstede.


AFGESTEMD Er is wel een kleine 'maar'. Zo'n studiereis is voor veel van onze kunstenaars alleen mogelijk als deze helemaal is afgestemd op hun behoeften en mogelijkheden. Daar zijn we nu druk mee bezig, maar we gaan kosten maken we niet binnen het eigen budget kunnen dekken. Daarom is men op zoek naar sponsoren, naar mensen en bedrijven die deze reis willen steunen.

STEUN Elke bijdrage is welkom, en iedereen die doneert krijgt een toepasselijke blijk van dank. Die varieert van een set kaarten met reproducties van werk uit onze ateliers voor een kleine bijdrage tot een lithografie van een van onze kunstenaars of zelfs een workshop voor een groter gebaar.

PLANNING EN FINACIERING 17 september per touringcar naar Gîte de Bois Gérard in Chessy-les-Prés voor workshops, lezingen, tekenen op locatie en overnachting. 18 september workshops, lezingen en tekenen op locatie. 19 september per touringcar naar Dicy waar men La Fabuloserie gaat bezoeken. 20 september per touringcar naar Lille in Noord Frankrijk waar ze overnachten. 21 september per touringcar naar Lille voor een bezoek aan LaM, Museum of Modern Contemporary and Outsider art. En terugkeer naar huis.

Het reguliere budget van de ateliers voorziet niet in financiering van studiereizen. Daarom betalen alle deelnemers een eigen bijdrage van 120 euro. Daarnaast zijn nog extra fondsen/sponsors nodig om de reis mogelijk te maken. De totale kosten zijn begroot op € 18.100,-

Ateliers De Wijde Doelen en Atelier 't Rondeel zijn onderdeel van Reinaerde, een zorgorganisatie in de regio Utrecht.