• De docent van het Van Gogh Museum geeft een schrijfopdracht

    Ali van Vemde
  • 'Krassen als een gek'

    Ali van Vemde

Kunstprogramma voor ouderen: Lang Leve Kunst

WIJK BIJ DUURSTEDE Een zomer lang kennismaken met allerlei verschillende vormen van kunst, dat kon in de maanden juni, juli en augustus bij het Wijks Atelier. Elke woensdagmiddag waren de deelnemers actief bezig met kunst op allerlei gebied. Woensdag was de afsluiting met de lezing 'Van Gogh Ontmoet'.

Ali van Vemde

Janneke van Tilburg van het Wijks Atelier heette de deelnemers welkom tijdens de laatste van twaalf workshops met een kopje koffie/thee en iets lekkers. Er kan worden teruggekeken op een fantastisch zomerprogramma. Iedere week kwam er een andere kunstvorm aan bod. Zo heeft de groep kennisgemaakt met tekenen, schilderen, boetseren, keramiek, theater, dans en schrijven. De deelnemers zijn enthousiast en hopen op een vervolg volgend jaar. Deelnemers Sophia en Jenneke hebben met heel veel plezier deelgenomen. Sophia: "Het was fantastisch, ik hoop echt dat we volgend jaar hier mee door gaan. Ik heb mijn vakantie er voor uitgesteld, zo leuk vond ik het. We hebben zoveel verschillende dingen gedaan. En niet onbelangrijk, we hadden een hele leuke groep." Jenneke schildert al bij het Wijks Atelier. "Ik vond het ontzettend leuk om ook andere dingen te doen." Janneke: "Misschien kunnen we volgend jaar wel met twee groepen aan de slag."

VAN GOGH Bij deze laatste workshop kwam een docent van het Van Gogh museum vertellen over onze beroemde schilder. De cursisten bleken goed voorbereid en wisten ook veel details over Van Gogh te melden. Na het verhaal over de schilder, over zijn leven en zijn manier van werken gingen de cursisten zelf aan de slag. Zij kregen de opdracht om op een vel papier te krassen; tekenen als een gek. Heel erg leuk om te zien dat dit bij iedereen een heel ander werk opleverde. Nadat iedereen het vel had volgekrast werd naar elkaars werk gekeken. De anderen mochten benoemen wat zij in het werk zagen en dit leverde verrassende dingen op: van dieren tot een uitwaaierende rok; van een engel tot een landschap. In een gezellige sfeer werd over het werk doorgepraat. Daarna kregen de cursisten de opdracht om een verhaaltje te schrijven, naar aanleiding van de laatste brief van Vincent van Gogh aan zijn broer Theo.

Lang Leve Kunst is een landelijk programma waarin kunst centraal staat en dat speciaal is bestemd voor ouderen. Verschillende kunstenaars en docenten geven een les of workshop waarin zij bekwaam zijn. Door verschillende bijdragen, onder andere van de Willem van Abcoudestichting is het mogelijk de kosten laag te houden. Juist tijdens de zomermaanden hebben ouderen meer tijd. De gebruikelijke activiteiten liggen voor een deel stil in de zomer en kinderen en kleinkinderen zijn op vakantie. Lang Leve Kunst is een mooie invulling voor deze periode.

De zomervakantie is inmiddels voorbij en het 'gewone' lesprogramma van het Wijks Atelier gaat weer beginnen. Neem een kijkje op www.wijksatelier.nl voor het totale cursusaanbod. Door de grote variatie is er voor iedereen een leuke cursus te vinden. Meer over Lang Leve Kunst op www.wijksnieuws.nl