• Elise Vermoolen

  Elise Vermoolen
 • Elise Vermoolen
 • Een secuur werkje

  Elise Vermoolen
 • Het eindresultaat

  Elise Vermoolen
 • Voorzichtig werken

  Elise Vermoolen

Edelsmid Elise Vermoolen geeft cursus bij Wijks Atelier

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 16 oktober start bij het Wijks Atelier de cursus edelsmeden. Elise Verrmoolen is de docent die, samen met de cursisten, aan de slag gaat om mooie, creatieve sieraden te maken. Belangrijk hierbij is dat de creativiteit van de cursist wordt geprikkeld.

Ali van Vemde

In een gesprek met Elise Vermoolen blijkt al gauw hoe enthousiast ze is over haar werk als edelsmid. Ze vertelt hoe het is begonnen. "Het is bij mij echt in kleine stapjes gegaan. Ik had al verschillende cursussen gedaan in onder andere schilderkunst en keramiek en was op zoek naar iets nieuws. Bij Ben van Helden in Utrecht volgde ik een workshop en dat werd een ontzettend leuke dag. Het smaakte naar meer en ik ben op cursus gegaan; een opleiding vergelijkbaar met die in Schoonhoven." Naast haar werk volgde ze van 2008 tot 2010 de beroepsopleiding bij Academie voor Edelsmeden Ben van Helden in Zeist. In 2013 besloot ze hier haar beroep van te maken en Elise ging werken bij een edelsmederij plus winkel in Deventer. Uiteindelijk bleek de afstand een obstakel. Nu werkt ze enkele dagen per week als HR-adviseur en heeft ze daarnaast de tijd om in haar atelier in Amersfoort te werken en workshops en cursussen te geven.

INSPIRATIE Elise maakt haar eigen collectie die te vinden is op haar website. Haar inspiratie haalt ze voor een groot deel uit de natuur, met name blad- en bloemvormen. Ze werkt graag met edele metalen zoals zilver en goud. Daarbij gebruikt ze ook andere materialen zoals edelstenen, maar ook leer, emaille en hars. "Zo breng je er meer kleur in wat het erg leuk maakt om te combineren met kleding."

CURSUS In vijftien lessen leren de cursisten bij het Wijks Atelier veel over het edelsmeden. Elise: "Met de cursisten stem ik af wat we gaan doen. Ik werk wel met opdrachten, maar vraag vooral aan hen wat ze willen gaan maken. Vooral de eigen inbreng vind ik heel erg leuk. Ik vind het vooral belangrijk dat je plezier hebt in het werken met metaal en probeer dan ook je creativiteit uit te dagen. Zo kijken we samen hoe je je idee kunt omzetten in metaal." Tijdens de lessen vertelt Elise veel over de verschillende technieken. "Het werkt anders met zilver, een zacht materiaal, dan met bijvoorbeeld koper dat veel harder is. Afhankelijk van wat de cursisten gaan maken, neem ik de juiste gereedschappen mee, zoals een metaalzaagje, vijlen, schuurpapier, hamers, ponsen en vormgereedschappen. Ik laat je zien hoe je het sieraad opbouwt. Secuur werken is belangrijk en dat betekent netjes zagen en steeds weer goed schoonmaken. Dat scheelt tijd en frustratie." Maar het plezier in het maken van mooie dingen staat voorop. In deze cursus leer je de fijne kneepjes zodat je er ook na de cursus mee verder kan. De cursus wordt gegeven van 16 oktober tot en met woensdag 12 februari op de woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur. Tijdens de schoolvakanties is er geen les. Meer informatie over de cursus en aanmelden via wijksatelier.nl/edelsmeden/