• Annie van Hal in haar beeldentuin

    Ali van Vemde

Kunst aan de Lek: verrassende Galerie en Beeldentuin

WIJK BIJ DUURSTEDE Aan de Lekdijk Oost 19, een beetje verscholen, is een prachtige beeldentuin te vinden. Hier stelt Annie van Hal van eind mei tot eind september haar tuin en galerie open voor publiek. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom. Verschillende kunstenaars laten hier hun werk zien. Vanaf de Molenvliet wijst een bordje de weg naar Kunst aan de Lek.

Ali van Vemde

Jarenlang trok Beeldentuin De Pruimengaard in de zomer veel bezoekers. In 2017 werd deze voor het laatst opengesteld. Niet veel mensen weten dat er een beeldentuin is die ook zeker een bezoekje waard is. In een rustige omgeving in een prachtig onderhouden tuin zorgt Annie er voor dat het aanbod van verschillende kunstvormen steeds weer verandert. Ze houdt er van om mensen te ontvangen. Een kopje koffie of een glaasje water is er voor iedere gast. In alle rust rondkijken, dat mag altijd, maar als er behoefte is aan een praatje of wat meer uitleg, dan voldoet ze hier graag aan.

CREATIEF Annie van Hal vertelt dat ze in 2011 is begonnen met de beeldentuin, dit is dus het achtste seizoen. Hiervoor gaf ze bloemenworkshops. "Met vriendinnen ging ik voor onze verjaardagen een dagje uit. We kozen altijd voor iets creatiefs en zo kwamen we bij kunstenaar Jolanda Drukker waar we een beeld van was maakten. Zij organiseert ook exposities bij anderen in de tuin. Dat leek me ontzettend leuk." Spijt heeft ze er niet van, al kost het veel tijd. "De tuin moest ik hiervoor aanpassen en ook in het onderhoud gaan heel wat uurtjes werk zitten. Mijn atelier heb ik geïsoleerd en verbouwd tot galerie." En er moet een kunstenaarsbestand worden opgebouwd. Dat betekent veel kijken, bellen met kunstenaars en afspraken maken. "Wat ik heel belangrijk vind is dat ik een klik heb met de kunstenaar en de kunstenaar met mij. Ik vind het fijn om het werk van deze kunstenaars onder de aandacht te brengen." Wat voor Annie van Hal een belangrijk punt is dat het werk van de kunstenaar betaalbaar is. "Ik vind dat kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn."

MOOIE GESPREKKEN Annie wil laten zien wat voor mooie werken er worden gemaakt en daarom zou ze graag nog meer bezoekers willen verwelkomen in haar tuin. "Het grootste probleem is eigenlijk nog dat niet iedereen het weet te vinden." Aan de Lekdijk Oost is de beeldentuin, maar het is te bereiken via de Molenvliet, bijna tegenover de Middelweg Oost. Met een duidelijk bord wordt de weg gewezen. Iedereen mag tijdens de openingstijden binnen lopen, maar op afspraak kan ook. "Je moet dit wel heel leuk vinden en gastvrij zijn," vertelt ze. "Niet alleen voor jezelf maar ook je partner moet er achter staan. Er komen in de zomer wel ieder weekend kunstliefhebbers in je tuin. En de bezoekers moeten zich natuurlijk op hun gemak voelen. Naast de tuin en het atelier is er ook werk te zien in de woonkamer, maar je merkt toch dat dit soms een drempel is. De gasten probeer ik altijd persoonlijk welkom te heten. Je merkt dan al snel of mensen behoefte hebben aan een praatje of liever zelf kijken."

KUNSTENAARS Een van de kunstenaars die exposeert in Galerie & Beeldentuin Kunst aan de Lek is Jan van Strien. "Zijn werk is erg toegankelijk," vertelt Annie, "de beelden, maar ook prijstechnisch. Hij maakt prachtige bronssculpturen en schilderijen." Marc Deleman maakt fraaie wandplastieken. Annelies Deutekom maakt keramische beelden. Een terugkerend thema hierbij is de communicatie tussen baas en hond. Iedere kunstenaar heeft zijn eigen stijl en manier van werken. Deze zomer is er, naast de genoemde kunstenaars, ook werk te zien van onder andere Margriet Barends, Beate Emanuel, Laus Heezemans, Pieternet van Kempen, Loes Kouwenhoven en Edith Stoel. De beelden krijgen volop de ruimte in de tuin, tussen de planten, op het terras of bij het water. In de galerie in de tuin zijn werken van de kunstenaars te vinden, maar ook stelt ze haar huiskamer open.

Tot en met 29 september is 'Kunst aan de Lek' geopend. Daarnaast exposeert de galerie ook in de pas geopende Galerie Plus aan de Oeverstraat 9. Annie van Hal is aangesloten bij de Culturele Regio Utrechtse Heuvelrug. Meer informatie en een routebeschrijving: www.kunstaandelek.nl