• KinderboekenStation in de huisartsenpraktijk in Langbroek

    Judith Kox

KinderzwerfboekStation

Judith Kox

LANGBROEK 'Wat zou er aan de andere kant van de heg zijn, dacht Jip? Een paleis? Een hek? Een ridder? Hij ging op de grond zitten en keek door het gaatje En wat zag hij? Een klein neusje. En een klein mondje. En twee blauwe oogjes. Daar zat een meisje.' Zo kan het gaan als je vroeger veel gelezen hebt, dat je later wanneer je allang volwassen bent, je nog zinnen herinnert uit een geliefd kinderboek.

Hoe belangrijk lezen en voorgelezen worden voor kinderen is, kan niet genoeg onderstreept worden. Vandaar dat Huisartspraktijk Langbroek hierin hun maatschappelijke betrokkenheid wilde tonen door te starten met een KinderzwerfboekStation.

Het Kinderzwerfboek is een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp. De bedenker is Leo Dijkgraaf. Sinds 2014 worden er KinderzwerfboekStations opgericht in Nederland. Financieel wordt er niet gesteund, organisatorisch wel, en er zijn ambassadeurs die bekendheid geven aan het fenomeen op zich. Er worden op de website bovendien talloze tips en informatie gegeven. Ook kunnen de stickers die in de boeken gaan bij Kinderzwerfboek besteld worden.

Maar hoe ga je dan te werk? Caroline de Heij, mede-eigenaar van de huisartspraktijk, vertelt dat de doktersassistenten zijn begonnen met het inkopen van boeken op boekenmarkten en via Kringloopwinkels. Elles van Leeuwen en Monica de Veer gaven ook bekendheid aan de ouders die met hun kinderen op het spreekuur kwamen. Zo worden er inmiddels veel boeken binnengebracht. "In onze praktijk hebben we allerlei zorgprogramma's voor ouderen, maar wij wilden ook graag iets extra's voor de kinderen organiseren." Caroline hoopt dat de loop in het KinderzwerfboekStation echt op gang komt.

Het station is door de week open van 08:00 tot 17:00 uur en is te vinden in de wachtkamer van de huisartspraktijk op de Brink. Kinderen kunnen boeken brengen en meteen een ander boek uitkiezen en meenemen. Het boek hoeft niet teruggebracht te worden, maar kan gewoon doorgegeven worden aan de volgende. En het inbrengen van een boek is bovendien niet verplicht. Je kan ook gewoon alleen een boek komen halen. Het voordeel ten opzichte van een bibliotheek is duidelijk. Er is geen lidmaatschap nodig. Het KinderzwerfboekStation in Langbroek richt zich op kinderen van 0 tot 14 jaar. "We hopen dat de kinderen met het lezen van een boek door betovering geraakt worden".