• Jozua Douglas over de rode loper

    Ali van Vemde
  • Jozua Douglas signeert

    Ali van Vemde
  • Jozua Douglas vertelt over het schrijven en leest voor

    Ali van Vemde

Kinderboekenweek van start met Jozua Douglas

WIJK BIJ DUURSTEDE De schrijver van het kinderboekenweekgeschenk, Jozua Douglas, werd woensdag 3 oktober feestelijk ontvangen in het Huis van de Gemeente. Kinderen van verschillende basisscholen wachtten hem op en zongen het Kinderboekenweeklied 'Kom Erbij'. Over de rode loper mocht de Wijkse schrijver naar binnen.

Ali van Vemde

De kinderboekenweek wordt gehouden van 3 tot en met 14 oktober.. Dat betekent dat het drukke tijden zijn voor de schrijver van het kinderboekenweekgeschenk 'De eilandenruzie'. Deze hele periode is hij op tournee en bezoekt hij boekhandels, bibliotheken en scholen, maar hij begon in zijn woonplaats Wijk bij Duurstede. Hier vertelde hij over zijn boeken en hoe hij te werk gaat. Ook las hij natuurlijk een klein stukje voor. Niet alleen zijn z'n boeken heel erg grappig, ook kan hij heel leuk vertellen, zo bleek. Zo vertelde hij dat hij al heel jong begon met schrijven. Op 6-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste brief aan zijn opa. Schrijven dat doet hij overal. Zodra hij een idee krijgt, waar dan ook, noteert hij het. Vroeger op een schrijfblokje, tegenwoordig op de telefoon. "Ik kan zelfs een verhaal schrijven over één van de kinderen hier in de zaal," vertelde hij. "Of over de juf. Schrijvers kunnen gruwelijke dingen met je doen." Hij liet zien over magische krachten te beschikken. Zo legde hij een pen op de rand van de tafel, liet zijn krachten werken en de pen van de tafel vallen, terwijl hij op grote afstand stond. Ook was er voor de kinderen volop de gelegenheid om vragen te stellen. Na afloop nam de schrijver alle tijd om te signeren. Boekhandel Pettinga was vertegenwoordigd met de boeken van de schrijver.

BEKROOND Jozua Douglas heeft inmiddels al heel wat boeken geschreven. Zijn populairste boeken zijn 'De verschrikkelijke badmeester', waarvoor hij de Hotze de Roosprijs won voor het beste kinderboekendebuut, 'De vreselijke tweeling en de Costa Banana reeks. Twee maal won hij de Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury met 'De gruwelijke generaal' en 'De ongelooflijke Ravi Ravioli'. Beide titels werden ook door het Kinderboekenpanel van 'De Wereld Draait Door' benoemd tot een van de beste boeken van respectievelijk 2016 en 2017. Veel van de kinderen bleken zijn boeken dan ook al te kennen. In het buitenland zijn ze net zo populair, zijn boeken zijn onder meer vertaald naar het Deens, Duits, Fins, Portugees, Koreaans, Chinees, Italiaans, Noors, Sloveens en Engels. In november zal het eerste deel in een nieuwe serie voor beginnende lezers verschijnen: Keesie Kippenkop.

De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland. Nog tot en met zondag krijg je het kinderboekenweekgeschenk helemaal gratis als je tijdens de Kinderboekenweek ten minste € 10,- aan kinderboeken besteedt. Dat maakt het dit jaar natuurlijk extra leuk met onze Wijkse schrijver Jozua Douglas.