• De organisaties zijn blij met het vuurwerkgeld. Stichting Toekomstmuziek ontbreekt op de foto.

Jongeren blij met vuurwerkgeld

WIJK BIJ DUURSTEDE Vrijdag 9 februari reikte wethouder Hans Marchal aan negen organisaties een symbolische cheque uit. Dit vond plaats in het Huis van de Gemeente. Op de cheques staat welk bedrag deze organisaties ontvangen uit het 'vuurwerkbudget'. Ook staat het doel op de cheque vermeld. Jongeren in de hele gemeente kunnen zo langdurig genieten van diverse voorzieningen.

Ali van Vemde

IDEEËN De ideeën die de jongeren na de oproep van begin januari hadden aangedragen, zijn secuur bestudeerd. Een voorwaarde was dat de besteding van het geld hen iets duurzaams opleverde. De doelen verschillen nogal: van een verplaatsbaar freerun toestel, een legernet, tot een toiletwagen die wordt ingezet bij evenementen met jongeren.

ANDERS DENKEN OVER VERNIELEN Wethouder Hans Marchal: "Het idee ontstond een jaar geleden. Ik heb het voorgelegd aan jongerenwerker Eno Middelham en zo is deze actie van start gegaan. Dat dit in de landelijke pers zoveel aandacht zou krijgen, hadden we niet verwacht." Er waren zowel voor- als tegenstanders van deze actie. Hans Marchal: "Zowel vanuit het jongerenwerk als vanuit het Revius Lyceum bereikte mij het signaal dat jongeren vernielen niet meer stoer, maar juist zielig gedrag vinden. Dat is pure winst! Ik ben er dan ook van overtuigd dat deze veranderde manier van denken ook voor de toekomst minder vernielingen oplevert." Bij dit idee wordt hij ondersteund door Philip Korff de Gidts, leraar van het Revius Lyceum: "Prachtig dat de € 8.440,- zo mooi verdeeld gaat worden onder doelen voor jongeren. Zij hebben overigens uren besteed aan discussie over 'hoe dom schade maken wel niet is'. In klassen op school ging dat rond. Het maakt deze uitkomst dan ook buitengewoon. Het effect is groter dan de schadevermindering."

NEGEN ORGANISATIES BLIJ Op 8 januari werd bekendgemaakt dat er € 8.440,- overbleef voor voorzieningen voor de jongeren in de gemeente. Dit geld was anders uitgegeven aan schadeherstel na de afgelopen jaarwisseling. Vervolgens werden jongeren opgeroepen met ideeën te komen voor doelen waar het geld aan besteed kan worden. Bij Eno Middelham kwamen veel ideeën binnen. Ook op het Revius Lyceum werd door de jeugd goed nagedacht. Met als resultaat dat nu negen organisaties jongeren in de komende jaren blij kunnen maken met uiteenlopende voorzieningen. Eno Middelham vertelde dat het in Wijk bij Duurstede allemaal wel meevalt. "Maar het wil niet zeggen dat het nu voorbij is. Steeds weer komen er nieuwe generaties en moeten er opnieuw gesprekken worden gevoerd."

CHEQUES Na de verschillende toespraken werden de cheques te overhandigen. Deze zijn als volgt verdeeld. Levitas Gym & Dance krijgt € 2.000,- voor een freerun toestel; Plattelands Jongeren Gemeenschap Utrecht (PJGU) krijgt € 2.000,- voor een toiletwagen; Wijkse kinderen/jongeren onder leiding van Jongerenwerk Stichting Binding krijgt € 2.000,- voor een skatevoorziening; Stichting Toekomstmuziek krijgt € 600,- voor beeld- en geluidsmateriaal; Revius Lyceum Wijk bij Duurstede krijgt € 540,- voor een chillplek op het plein; Sportvereniging Fortissimo (SVF) krijgt € 400,- voor een jongerenhoek in de sportkantine; René Sports krijgt € 400,- voor beschermingsmateriaal kickboksen; Vakantie Bijbelweek Langbroek krijgt € 250,- voor een legernet en spelmateriaal en Break Out Dartsvereniging krijgt € 250,- voor dartmaterialen.