• Er kan worden geproefd

    Ali van Vemde

Introductie 'Overdwars' bier in Theater Calypso

WIJK BIJ DUURSTEDE Een bijzonder feest in Theater Calypso afgelopen donderdag. Hier presenteerden de brouwerijen Gulpener en Texels een bijzonder bier, Overdwars. Als voorzitter van de Nederlandse Brouwers zou burgemeester Tjapko Poppens het eerste vat aanslaan, maar die kon er helaas niet bij zijn. Loco burgemeester Jeroen Brouwer nam zijn taak over.

Ali van Vemde

Gulpener heeft samenwerking gezocht met diverse andere brouwerijen. Dit jaar zijn daaruit vier collaboration brews voortgekomen. Na de samenwerkingen met Uiltje Brewing Company, BOM Brewery en Brouwerij de Prael werd dit keer de roerstok opgepakt met de Texelse brouwerij. Geografisch konden de twee brouwerijen niet verder uit elkaar liggen, van het meest zuid-oostelijke tot het meest noord-westelijke punt van Nederland. Zo is de naam 'Overdwars' ontstaan. En, omdat Wijk bij Duurstede het georgrafische middelpunt is, werd deze plaats gekozen om dit nieuwe bier te introduceren.

Directeur Jan-Paul Rutten van Gulpener Bierbrouwerij en Marten van der Loeff, directeur van de Texelse Bierbrouwerij, gaven een korte toelichting op de samenwerking. Daarna kwamen de brouwers van beide bierbrouwerijen aan het woord die vertelden hoe het bier tot stand is gekomen. Met gerst van Texel en tarwe uit Gulpen werd het 'Overdwars' bier gebrouwen. Gezamenlijk werd door de twee brouwerijen hop geplukt. "Bierbrouwen is vriendschap en dat leidt tot een mooie samenwerking. Door elkaar aan te vullen kom je tot het beste resultaat."

Na de verschillende toespraken was het tijd om het eerste vat aan te slaan. Deze eer viel loco-burgemeester Jeroen Brouwer ten deel. Het viel nog niet mee, maar uiteindelijk konden de glazen worden gevuld en worden geproefd. Het resultaat mag er zijn.

De samenwerking van Gulpen Bierbrouwerij heeft geleid tot vier mooie bieren: 'Aan lager wal'  een samenwerking met brouwerij De Prael; Fik de Foeder''  met de BOM Brewery; 'Jolly Roger' met Uiltje Brewing Company en 'Overdwars'.