• De dames in het tenue van het nieuwe SVO Kromme Rijnstreek, dat volgend seizoen echt van start gaat. Met rechts Hans de Ligt.

    Kuun Jenniskens

Impuls aan vrouwenvoetbal

BUNNIK / ODIJK / COTHEN In de Kromme Rijnstreek is een initiatief ontstaan om dames en meiden van verschillende verenigingen in dezelfde teams te laten spelen. Binnen SVO Kromme Rijnstreek krijgen vrouwen meer mogelijkheden om te spelen. Vrouwenvoetbal is erg populair. Toch zijn de teams van de verschillende dorpen niet altijd even goed gevuld. Samenwerken biedt voetbalsters meer speelmogelijkheden. Hans de Ligt is een man met een missie: ,,Ik ben fervent supporter van vrouwenvoetbal, heb zelf een dochter van 21 die op deze manier weer kan voetballen.”

door Kuun Jenniskens

TEAMS VAAK TE KLEIN Hans komt uit Cothen, maar is sinds vorig seizoen actief bij SV Odijk. Eerst als scheidsrechter bij de meiden en hij zit nu ook in het bestuur. Zijn missie is een regionale voetbalvereniging voor vrouwen in de Kromme Rijnstreek. ,,Vrouwenvoetbal is heel populair aan het worden. Maar waar dames en meisjesteams tegenaan lopen is, dat de teams vaak net te klein zijn. Als iemand geblesseerd raakt, moeten ze met minder speelsters het veld op. Terwijl je die elf speelsters echt nodig hebt.”

MEER KANSEN Meiden stoppen soms ook om de verkeerde reden, zo legt Hans uit: ,,Omdat ze bijvoorbeeld met 15 jaar niet bij een damesteam willen spelen, of omdat ze met 20 jaar niet meer bij een meisjesteam mogen spelen, stoppen ze. Bij deze samenwerking hoeft dat niet meer. Er liggen veel meer kansen, omdat er zowel meiden- als damesteams zijn.”

BOND STEUNT DIT INITIATIEF Hans de Ligt legt uit dat de KNVB dit probleem erkent: ,,Zij hebben de Samenwerking Vrouwen Opleiding (SVO) bedacht. Momenteel brengen we dit in de praktijk met de damesteams van SV Odijk en Bunnik'73.” Hans heeft deze teams bij elkaar gebracht: ,,Bij de besturen geeft dit nog wel vragen, ze zijn bang spelers kwijt te raken. De meiden van SV Odijk zijn inderdaad dit jaar lid geworden van Bunnik'73, maar dat is een tijdelijke situatie. Het grotere plaatje is dat ze bij hun eigen vereniging contributie blijven betalen, maar alleen onder een andere naam en met een ander tenue op het veld staan.”

ALVAST BEGONNEN Dit seizoen is een soort tussenjaar. ,,Het is een beetje proeven aan de kruisbestuiving die er kan ontstaan. Odijkse dames trainen in Bunnik en vormen nu Vrouwen 2. De afspraak is dat Vrouwen 1 van Bunnik'73 spelers afstaat als Vrouwen2 er tekort heeft.”

‘t Groentje is aanwezig bij een training van beide damesteams, die op de velden van Bunnik'73 plaatsvindt. De meiden van SV Odijk, in de leeftijd van 15 tot 19 jaar, hebben voor deze gelegenheid het nieuwe tenue aangetrokken.

VROUWEN ZIJN BLIJ Ze zijn heel blij met deze mogelijkheid. Hun team had anders, vanwege het vertrek van een paar meiden, dit jaar niet meer bestaan. Eén van hen: ,,We hoeven nu niet meer met 9 speelsters een hele wedstrijd te spelen.” Een ander: ,,Het loopt heel goed met Bunnik'73, ze spelen altijd op een enthousiaste manier met ons mee.”

MINDER OP DE BANK Hans de Ligt: ,,Het werkt ook andersom, voor dames die anders bij Bunnik 1 op de bank zitten, is het fijn om toch te kunnen spelen op zondag.”

Vrouwen 1 van Bunnik'73 speelt heel hoog, en één van de dames van SV Odijk is zo goed dat ze vaste speler bij dit team is geworden. Hans de Ligt: ,,Dat zijn de voordelen van samenwerking. De vijver waarin je vist wordt groter en zo kun je teams samenstellen met mensen van hetzelfde speelniveau.”

NIEUWE TENUES Volgend jaar gaat de nieuwe vereniging SVO echt van start, legt Hans uit. ,,De tenues zijn er - die hebben we wit, blauw, oranje gemaakt. We bespeuren inmiddels veel enthousiasme bij vrouwen en andere verenigingen. Het grote voordeel is dat dit groei geeft voor de verenigingen. Voor de meiden is het leuk dat ze in de buurt kunnen blijven voetballen en niet hoeven uit te wijken naar Zeist of Houten.”

DOE MEE Hans de Ligt benadrukt: ,,Meer clubs, meiden en dames zijn welkom om deze nieuwe vereniging tot een succes met maken. Alleen ga je sneller, samen kom je verder - is een goede noemer voor dit verhaal. Ik hoop dit seizoen met drie teams en in totaal 45 speelsters deze samenwerking uit te breiden. Dames en meiden van alle leeftijden zijn welkom, ook 40 plussers.”

INFO De voetbalmeiden roepen vrouwen op om mee te doen. Kijk vooral ook op hun Instagram account: bunnik_vrouwen2 en www.svokrommerijnstreek.nl. Voor informatie kun je contact opnemen met Hans de Ligt: 06-53796509 of hans@svokrommerijnstreek.nl.