• De vinder overhandigt de ring aan wethouder Wil Kosterman

    Ali van Vemde

Museum Dorestad blij met Valentijnscadeau: een Friese ring

WIJK BIJ DUURSTEDE Bij het rooien van de buxushaag gebeurde er iets bijzonders. Er viel iets tussen de wortels van de buxushaag op de grond. Het bleek een gouden ring. Niet zomaar een gouden ring, maar een Friese ring van ruim 1400 jaar oud. Dit is de derde keer dat een dergelijke ring is gevonden in ons land, de andere twee werden in Friesland gevonden.

Ali van Vemde

De vondst werd gemeld bij Johan Langelaar van Archeocare, die direct zag dat het hier om een zeer zeldzame vondst ging. Het Meldpunt Archeologie registreerde de ring. Opvallend is de onregelmatige band met driehoekige stempels met daarin een wafelpatroon. Een speurtocht op internet, het doorspitten van vakliteratuur en catalogi en het raadplegen van specialisten, leidde naar Friesland.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst, op Valentijnsdag, in het oude stadhuis nam wethouder Wil Kosterman de bijzondere archeologische vondst in ontvangst van de vinder, met de belofte dat de ring voor Wijk bij Duurstede behouden blijft. Samen met stadsarcheoloog Channa Cohen Stuart heeft de wethouder zich hiervoor ingezet. Over twee jaar, als Museum Dorestad haar deuren opent in het oude stadhuis op de Markt, zal de ring hier permanent te zien zijn. Met dank aan de buxusmot!