• Boswachter Corien Koreman, Ina Lamein en Reinout Broos

    Ali van Vemde

Help mee het mindervalidepad Leersumse veld te realiseren

WIJK BIJ DUURSTEDE Het was hét wandelgebied van Ina Lamein en Reinout Broos, het Leersumse Veld. Een prachtig natuurgebied waar heel veel mensen wandelen, doorsteken naar de vennen en in de winter schaatsen. Door de handicap van Ina kan dit niet meer. Het pad is onbegaanbaar voor rolstoelen en kinderwagens. Uit boosheid en frustratie schreven ze een mail naar de boswachter van Staatsbosbeheer, Corien Koreman.

Ali van Vemde

Ina vertelt: "Dit was echt ons favoriete wandelgebied, het Breeveen. We noemen het de 'Kalverstraat' omdat het er altijd zo druk is. Het is frustrerend als je er dan niet met een rolstoel kunt komen." Boswachter Corien: "Ik kreeg een hele boze mail vol opgekropte frustratie en ben gaan kijken. Het is inderdaad zo dat het pad niet geschikt is voor rolstoelen, rollators, scootmobielen en kinderwagens. Ik heb contact opgenomen met Ina en Reinout om te kijken of we hier een oplossing voor konden bedenken. Je staat hier niet zo bij stil en we hebben mensen als Ina en Reinout nodig om er ons attent op te maken. Natuur is voor iedereen belangrijk en moet voor iedereen bereikbaar zijn. Staatsbosbeheer heeft ook een maatschappelijke taak."

ACTIE GESTART Inmiddels is het anderhalf jaar later. Boswachter Corien heeft zich hier hard voor gemaakt. "Wij zetten ons in voor een vier kilometer lang mindervalidepad door het prachtige Leersumse Veld. Zo willen wij de natuur weer van iedereen maken." Om dit mogelijk te maken is een crowdfunding actie gestart. Corien: "Het is super leuk om te doen. Wat zou het mooi zijn als het lukt dit volgend jaar te realiseren." Een deel van het benodigde geld hiervoor is er, maar er is nog meer nodig. Daarom is er een crowdfunding actie gestart. "Het is niet alleen het pad dat aangelegd moet worden, maar er moet ook een parkeerplaats komen, een informatiepaneel op ooghoogte voor gebruikers van een rolstoel, een picknicktafel waar een rolstoel onder kan en aangepast toilet. Daarom vragen we mensen om ons financieel te steunen." Dit wordt gedaan via het Buitenfonds, een onafhankelijke stichting die geld werft voor projecten in de natuur.

DOE MEE Corien vertelt: "Het is heel veel werk, maar ik doe het met veel plezier. We hopen dat particulieren en bedrijven dit initiatief willen steunen. Aangetoond is dat buiten zijn de gezondheid geestelijk en fysiek herstelt." Ina en Reinout zijn er heel erg blij mee en kunnen niet wachten tot ze weer kunnen wandelen in dit gebied. Ina: "We zijn altijd buitenmensen geweest. Contact opnemen doen we niet zo snel, maar het maakte me boos en gefrustreerd dat we vanwege mijn handicap niet meer kunnen wandelen. Het is fantastisch dat Corien dit heeft opgepakt."

Wilt u doneren of meer informatie, neem dan contact op met boswachter Corien Koreman, e-mail c.koreman@staatsbosbeheer.nl, telefoon 06 10016526 of kijk op www.buitenfonds.nl/mindervalidepad