• Marian en Kees Mocking met het boek 'Heb u dat nou ook?

    Ali van Vemde

Heb u dat nou ook? Columns van Kees Mocking gebundeld

COTHEN S.V.F. speelt een belangrijke rol in het leven van Kees Mocking. Hij zat er 25 jaar in het bestuur, waarvan hij 15 jaar voorzitter was. Bij zijn afscheid als voorzitter mocht hij een koninklijk lintje in ontvangst nemen. Nog steeds is hij, op een wat lager pitje, actief bij de voetbalvereniging. Hij verricht er hand- en spandiensten, helpt bij activiteiten en bij de seniorengroep.

Ali van Vemde

In het clubblad van S.V.F., 'de Loeier', schreef Kees Mocking jarenlang maandelijks een stukje onder de titel 'heb u dat nou ook...? Hij besprak op zijn eigen wijze voetbal, maar ook het dagelijkse leven, zijn werk, het nieuws, vakanties en zijn gezin. Vele bekende Cothenaren en Wijkenaren kwamen voor in deze stukjes. Er kwamen dan ook altijd veel reacties op. Positief, want al waren de stukjes doorspekt met ironie, humor en kritiek, Kees was nooit kwetsend of vernederend.

65 JAAR Dit jaar vierde Kees Mocking zijn 65ste verjaardag. Een mooie gelegenheid, zo vond zijn vrouw Marian, om hem te verrassen met een boek waarin de mooiste stukjes van zijn hand nog eens terug te lezen zijn. Na wat zoekwerk bleek het uitgeven van het boek mogelijk en Marian besloot het in eigen beheer uit te geven. "Het was een hele klus," vertelt ze. "We moesten een keuze maken uit de leukste stukjes. Steeds weer moest ik smoesjes bedenken, want Kees mocht natuurlijk nog van niets weten." Op de jaarlijkse familiedag, 6 juni, was het zo ver. Op de boerderij aan de Wijkersloot kwam de familie bij elkaar, op de trouwdag van zijn ouders, om met elkaar een gezellige dag te hebben met spelletjes, een hapje en een drankje. Het eerste exemplaar werd hier aan Kees overhandigd door hun dochter. Kees was verbaasd, maar vindt het erg leuk. Sinds die tijd is het boekje ook te koop voor € 15,- bij The Readshop in Wijk bij Duurstede en bij 't Vosje in Cothen. Bestellen kan via Marianmocking@gmail.com Ook is het te vinden in de kantine van SVF. Marian vertelt: "Wij hoeven hier niets aan te verdienen, ik vond het vooral leuk om hem hiermee te verrassen. Kees is lid van de Rotary en de gehele opbrengst van het boek gaat daar naar toe voor lokale goede doelen, zoals bijvoorbeeld het Hospice, Schuldhulpmaatje en SOK kinderkamp."

GENIETEN VAN MOOIE VERHALEN Het zijn zomaar alledaagse gebeurtenissen die in het boekje worden beschreven. Naar aanleiding van een vakantie, van een artikel in een krant, of zomaar iets wat opvalt. Bijzonder aan de verhalen van Kees Mocking is de zelfreflectie en vooral de nodige dosis humor en ironie. Wat het boek extra leuk maakt, is dat vele bekende Wijksen en Cothenaren in het boek worden genoemd. De kersentijd, de Cothense fanfare, carnaval en kapper Witkamp, het komt allemaal aan de orde. Maar ook een vakantie naar Engeland of een bezoek aan de Keukenhof. Maar een verhaal kan ook gaan over de stropdas, waarbij hij de belangrijkste van zijn 32 stropdassen bespreekt. Neem die dure das die Kees draagt bij een belangrijke bijeenkomst op de Neeltje Jans. De volledige inhoud van een melkcup gaat over de stropdas. "Ik kan u vertellen dat koffieroom op een zijden stropdas precies hetzelfde werkt als een stampende olifant in een bak met gloeilampen. Kortom; ze worden er allebei niet beter van." Het zijn zomaar verhalen over dingen die hem opvallen. Kleine gebeurtenissen, maar ook landelijke en internationale gebeurtenissen worden besproken. Vanzelfsprekend komt voetbal uitgebreid aan bod, lokaal maar ook het betaalde voetbal. Kees geeft er op zijn eigen manier een draai aan en dit leidt er toe dat er met hele andere ogen naar bepaalde zaken gekeken wordt.

Het is een plezier om het boek 'Beb u dat nou ook?' te lezen. Daarnaast is het natuurlijk zo dat Kees een bekende verschijning is. Velen kennen hem van de Cothense voetbalvereniging, maar ook van het hoveniersbedrijf en de Onderlinge Cothen. Met dit boek geeft hij een mooi inkijkje in zijn leven.