• Loco-burgemeester Hans Marchal bezoekt André en Ria de Rooij

    Ali van Vemde

Gouden bruidspaar André en Ria de Rooij-Zumbrink

COTHEN Ze zijn nog maar net terug van een heerlijke vakantie in Zeeland als op vrijdag 2 september loco-burgerrmeester Hans Marchal langs komt om het paar namens de gemeente te feliciteren. Traditiegetrouw bracht hij het 'boterbriefje', de gewaarmerkte kopie van de originele trouwakte mee voor André en Ria de Rooij-Zumbrink.

Ali van Vemde

Ze waren er al jong bij. Ria, geboren en getogen Cothense ging naar de huishoudschool aan de Muntstraat. Ze was nog maar 13 jaar, maar al snel viel ze voor de 14-jarige André die in de dezelfde straat woonde in Wijk bij Duurstede. Ria's ouders waren er niet blij mee, dus ging André mee naar een feestje als de vriend van haar broer. Toch had haar moeder het in de gaten en uiteindelijk kwam het goed. Op 27 juli 1966 trouwden ze voor de wet, op 2 september volgde het kerkelijk huwelijk. "De datum van het huwelijk voor de wet moest ik eerst opzoeken," zo vertelt Ria. "Wij hebben altijd alleen het kerkelijk huwelijk gevierd."

{KENTIESTRAAT] Op de dag van hun huwelijk kreeg het paar ook de sleutel van hun huis aan de C.B. Kentiestraat. Een nieuwbouwhuis, dus voordat ze er in konden, moest er eerst nog worden ingericht. Nog steeds wonen ze hier met heel veel plezier. Ze kregen een dochter en hebben inmiddels drie kleinkinderen.

OOSTENRIJK André de Rooij werd geboren in Wijk en hij kijkt met heel veel plezier naar de oude foto's die op internet voorbij komen. Verhalen zijn er ook volop. André werkte bij verschillende kabelbedrijven. "Ik het het altijd prima naar mijn zin gehad op mijn werk." Ria hield het bij huishoudelijk werk. Toen André 60 jaar oud was ging hij met de VUT. Dat betekent dat hij inmiddels tien jaar thuis is en dat bevalt uitstekend. Ze doen dan ook nog van alles. Zo gaan ze ieder jaar naar Oostenrijk, al 36 jaar lang, waar ze eerst bij een boer en later bij een familie een appartement betrekken. Wandelen doen ze heel graag en daar mag best bij geklommen worden. Vanwege de gezondheid lukte het dit jaar niet om naar Oostenrijk te gaan en genoten ze van een vakantie in Zeeland. Ook daar vermaakten ze zich prima, maar ze hopen toch volgend jaar weer naar hun vaste adresje in Oostenrijk te kunnen.

HOBBY'S Het echtpaar houdt van gezelligheid en actief bezig zijn. André heeft gevoetbald bij S.V.F. Hij was er keeper. Later ging hij over naar zaalvoerbal, maar toen een promotie naar de hoofdklasse in zicht was, is hij gestopt. Ria houdt van wandelen en ook borduurt ze graag. De prachtige werken hangen verspreid door het huis.

FEEST Het feest ter ere van hun 50-jarig huwelijk is gevierd bij De Kersenhut. Samen met familie en buren werd hier een gezellige avond gehouden. Zeker nu ook de gezondheid van André weer de goede kant op lijkt te gaan alle reden voor een feest. Wij wensen het paar dan ook nog vele fijne  jaren toe samen in goede gezondheid.