• Komend weekend worden de stukken verkocht

    Ali van Vemde

Gitta Glaskunst Atelier sluit

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is een heftige beslissing om na 30 jaar te stoppen met haar glaskunst atelier. Gitta van Balen heeft noodgedwongen dit besluit moeten nemen. Komend weekend, op 1 en 2 december, worden verschillende stukken met hoge kortingen verkocht. Van 10.00 tot 17.00 uur zijn belangstellenden welkom in het atelier aan het Kostverlorenpad 1a.

Ali van Vemde

Gitta van Balen heeft vanwege gezondheidsproblemen moeten besluiten om haar atelier te sluiten. "Het lange staan dat lukt me niet meer. Lange tijd had ik nog de hoop dat het beter zou gaan, maar ik moet me er bij neerleggen dat dit niet gaat gebeuren." Ze heeft er heel veel moeite mee. Al die jaren heeft ze met zoveel passie zich gewijd aan Tiffany en glas-in-lood. Gitta: "Vroeger moest ik verplicht naar de kerk en toen al was ik gefascineerd door de glas-in-lood ramen." Ze leerde haar man kennen en verhuisde van Duitsland naar Nederland, waar ze pas vele jaren later, na de komst van de kinderen, een beginnerscursus Tiffany kon gaan volgen. Gitta bleek talent te hebben en al snel maakte ze vele mooie werken. Maar glas-in-lood was wat ze het liefst wilde gaan doen en dat leerde ze zichzelf aan door ateliers te bezoeken en er boeken over te lezen.

In de loop der jaren maakte ze heel veel mooi werk, meestal in opdracht en soms ook naar eigen idee. Gitta: "Het leuke aan dit vak is dat er nooit ontevreden klanten zijn. Mensen genieten er elke dag van." Het is arbeidsintensief werk dat soms weken in beslag nam. Het doet pijn dat ze haar beroep nu niet meer uit kan oefenen. "De huur is opgezegd, de 40 à 50 stukken die ik nog heb staan worden komend weekend verkocht met hoge kortingen. Deze zijn heel verschillend, van kleine tot grote stukken. Ik vind het vooral belangrijk dat de stukken, die met zoveel liefde gemaakt zijn, terecht komen bij mensen die er echt van kunnen genieten." Na het weekend wordt het atelier opgeruimd. "Het is niet anders, dan maar zo snel mogelijk," vertelt Gitta.