• De projectgroep: Jorike, Teunie, Tobias, Frank en Marie-Rose

    Ali van Vemde

Gezond & vitaal ouder worden

WIJK BIJ DUURSTEDE De afgelopen jaren is er volop aandacht voor gezond bewegen. Zo is er voor kinderen de 'Voel Jij Je Lekker Tour' en Sjors Sportief. Maar nu is er ook een beweegstimuleringsproject voor ouderen. Eind maart wordt gestart in Cothen en Langbroek met een fittest, aansluitend volgt een bewegingsprogramma.

Ali van Vemde

Onder de naam 'Max Vitaal' kunnen ouderen meedoen aan een bewegingsstimulerings programma. Buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen: "Het is belangrijk om zo lang mogelijk fit en gezond te blijven. Een goede gezondheid heb je helaas niet helemaal zelf in de hand, maar je kunt het wel stimuleren. Door te sporten en te bewegen kun je je gezondheid op peil brengen en houden. Daarom willen we iedereen, in de leeftijd van 55 tot 85 jaar, de kans geven om mee te doen aan de Max Vitaal Fittest."

Ruim tien jaar geleden heeft de GALM bewegingsstimuleringsmethode in de gemeente gedraaid om ouderen meer te laten bewegen. Nu wordt dit opgepakt door de projectgroep 'Gezond & Vitaal Ouder worden', bestaande uit Teunie Emons (beweegdocent) van Fit 55+ beweeggroep; Frank Brouwer (welzijn) Stichting Binding; Marie-Rose van Lieshout (fysiotherapeut) van fysiotherapie praktijk Weustink; Jorike Olde Loohuis (ambtenaar sport en gezonde leefstijl) gemeente Wijk bij Duurstede en Tobias Wijnmaalen (buurtsportcoach) Stichting Wijksport. Mensen tussen de 55 en 85 jaar, die nog onvoldoende lichamelijk actief zijn, behoren tot de doelgroep. Er is gekozen voor twee doelgroepen: mensen die nog werken en mensen die net een aantal jaren met pensioen zijn. Tobias vertelt: "Het aantal ouderen zal de komende jaren fors toenemen. Uit onderzoek van de GGD is gebleken dat 25% van de 65+ers in de gemeente niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voldoet. Maar liefst 50% voldoet niet aan de fitnorm. Maar ook neemt eenzaamheid toe bij ouderen. Sport kan hiervoorls middel worden ingezet. Mensen worden actiever, sociale contacten versterken en ze voelen zich minder eenzaam."

Op 11, 18 en 25 maart, tussen 9.30 en 11.00 uur, zal in het Dorpshuys in Cothen informatie worden gegeven en kan ook worden ingeschreven voor de fittestinschrijving. In Langbroek is dit op 14, 21 en 28 maart in Dorpshuis De Toekomst van 15.30 tot 17.00 uur. De fittesten vinden plaats op vrijdag 29 maart (Sporthal De Rijnsloot, Cothen) en zaterdag 30 maart (Sporthal SVL, Langbroek). Inschrijven kan ook via de website www.maxvitaal.eu Na de fittest, die bestaat uit acht onderdelen met verplichte vragenlijst, krijgen de deelnemers een flyer met het beweegaanbod uit de gemeente. Direct daarna kan worden deelgenomen aan een gevarieerd 12-weeks bewegingsprogramma of aan kennismakingsactiviteiten bij verschillende sportaanbieders. Voor Wijk bij Duurstede start het programma na de zomervakantie.

Voor de fittesten in Cothen en Langbroek is de projectgroep nog op zoek naar fittestleiders. Je kunt je hiervoor opgeven bij buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen: tobias.wijnmaalen@stichtingwijksport.nl of 06 17413517.