• Buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen geeft informatie

    Werkgroep Gezond & Vitaal ouder worden

Gezond en fit ouder worden: doe de fittest

WIJK BIJ DUURSTEDE Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Zeker als we wat ouder worden is het belangrijk om actief te blijven. Daarom zijn inwoners tussen de 55 en 85 jaar aangeschreven om mee te doen aan de fittest op vrijdag 29 maart in Sporthal De Rijnsloot in Cothen en op zaterdag 30 maart in Sporthal Oranjehof in Langbroek. Oudere inwoners in Wijk bij Duurstede krijgen na de zomer een uitnodiging voor de fittest.

Ali van Vemde

FITTEST De werkgroep Gezond & Vitaal Ouder worden wil een gezonde leefstijl stimuleren. Buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen benadrukt dat er bij de fittest vooral wordt gekeken naar de gezondheid. "Er wordt niet van mensen verwacht dat ze rondjes gaan rennen. We beginnen met een vragenlijst. Aan de hand daarvan wordt bepaald of de deelnemer mee kan doen. Bij de test is ook een arts aanwezig." De bloeddruk wordt gemeten en er wordt gekeken naar het bmi, een gezond gewicht. Ook het longvolume, de oog-hand coördinatie, de reactietijd, knijpkracht en schouderlenigheid worden bekeken. Het gaat hierbij vooral om de dagelijkse dingen, zoals opstaan uit een stoel, bukken of een boodschappentas vasthouden. Tobias Wijnmaalen: "Het is een laagdrempelige mogelijkheid om te kijken hoe fit u bent. Wij kunnen u advies geven over hoe u meer kunt bewegen en waar u dit kunt doen. Het vervolg kan zijn een 12-weeks beweegprogramma of deelname aan passend beweegaanbod van geselecteerde beweegaanbieder in de gemeente. Zo worden we met z'n allen gezond en vitaal ouder. Ik hoop dat veel mensen zich zullen aanmelden voor deze gratis fittest." Er is voor gekozen om mensen vanaf 55 jaar uit te nodigen voor de fittest, omdat het goed is om tijdig te beginnen en zo langer vitaal te blijven.

Aanmelden voor de fittest in Cothen en Langbroek kan nog tot donderdagavond via maxvitaal.eu. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om mee te doen aan de fittest, maar wel gezond ouder wil worden, doe dan mee aan het 12-weeks beweegaanbod. Hiervoor kunt u contact opnemen met buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen: tobias.wijnmaalen@stichtingwijksport.nl of 06 17413517.