• Het bericht van de gemeente Wijk bij Duurstede

    ANP: trouwringen / Martin Falbisoner [CC BY-SA 3_0, Wikimedia: zeearend

Gedupeerd stel: Roofvogel die trouwringen verloor, zou met nepringen de lucht in gaan

WIJK BIJ DUURSTEDE Het was helemaal niet de bedoeling dat de zeearend die de trouwringen van Tom en Maaike verloor met de echte ringen de lucht in zou gaan. Volgens het stel was met de valkenier afgesproken dat de vogel nep-ringen zou krijgen, maar is dat niet gebeurd. Dat zegt het stel dat bekend werd vanwege de onfortuinlijke gebeurtenis tijdens hun bruiloft op Kasteel Duurstede tegen RTV Utrecht.
Een dag na hun bruiloft zijn Tom en Maaike een beetje bekomen van alle opwinding tijdens hun bruiloft op Kasteel Duurstede. Het plan was dat de trouwringen tijdens de ceremonie op spectaculaire wijze bezorgd zouden worden door een zeearend. Maar toen die eenmaal geland was, bleken de ringen kwijt.

BIJZONDERE RINGEN Toen de valkenier vertelde dat de ringen kwijt waren, konden Tom en Maaike dat eerst nog nauwelijks geloven: "We dachten eerst dat ie een grapje maakte. Maar het was dus geen grapje. Toen wisten we eigenlijk even niet zo goed wat we moesten zeggen." De ringen zijn namelijk erg bijzonder. Maaike: "Mijn opa en oma zijn 60 jaar getrouwd. En mijn opa is twee jaar geleden overleden en wij hebben de trouwringen gehad, en die hebben we laten omsmelten en verwerkt in onze trouwringen."
De verloren ringen zijn dan ook zo goed als onvervangbaar, aldus Maaike: "Als het gewone ringen waren dan baal je en dan kan je misschien daar achteraf nog wel om lachen. Maar deze kan je niet opnieuw kopen."

NIET AFGESPROKEN Wat de situatie extra zuur maakt voor het pasgetrouwde stel is dat was afgesproken dat er nep-ringen aan de vogel zou worden vastgemaakt, aldus Maaike. "We hebben een intake-gesprek gehad met de valkenieren en die gaven toen aan dat ze eigenlijk nooit de echte ringen eraan doen. Want het zijn dieren en voor hetzelfde geval gaat de vogel in een boom zitten. Hij zei: 'We doen er eigenlijk altijd een dummy-ring aan.' Maar dat is die dag dus anders gegaan dan anders."
Volgens het stel zaten de roofvogelexperts ook erg met de situatie in hun maag. Maar de dag na hun huwelijk hebben ze nog niks van het bedrijf gehoord.

ZOEKTOCHT Het stel uit Alphen aan de Rijn is wel erg blij met alle steun die ze krijgen van mensen die meezoeken naar de ringen. Dat begon al meteen toen bleek dat de ringen kwijt waren en een gast van de bruiloft ging zoeken. Daar kwam al snel iemand met een speurhond bij, duikers van de brandweer en ook gisteren werd er gezocht, onder anderen door iemand met een metaaldetector.

De roofvogel die de trouwringen naar Tom en Maaike moest brengen bij Kasteel Duurstede, heeft een andere route gevlogen dan in eerste instantie werd gedacht. Daarom werd het zoekgebied uitgebreid in de hoop de ringen alsnog te vinden. De omgeving rond het kasteel wordt al twee dagen uitgekamd door vrijwilligers van Gevonden Verloren en die geven de moed nog lang niet op: "Wij zijn vrij obsessief daarin. Het is voor ons een eer om die zoektocht tot een goed einde te brengen. En zolang wij het idee hebben dat het nog zin heeft om door te gaan, gaan wij er absoluut mee door." Het zoekteam heeft inmiddels ook een strategie bepaald. De vrijwilligers proberen eerst uit te sluiten dat de ringen op land terecht gekomen zijn. Daarna gaan ze nog een keer het water in de omgeving, zoals de gracht rond Kasteel Duurstede, doorzoeken. Als dat niks oplevert, houdt de zoektocht waarschijnlijk op.

Kasteel Duurstede laat aan RTV Utrecht weten dat ze er voor gaan zorgen dat de ringen worden gevonden maar wil verder geen commentaar geven.
Wie de ringen vindt, wordt opgeroepen deze naar het Huis van de Gemeente te brengen in Wijk bij Duurstede.

FEEST Ondanks alles hebben Tom en Maaike toch een leuke dag gehad. "Je trouwt maar één keer en het is zonde om later terug te kijken en te denken: 'Ik heb mijn hele dag laten verpesten door dit'", laat de bruid weten vanuit hun bruidssuite. (bron: RTV Utrecht)